Država da prebije dug sa Staklarom

Izvor: Večernje novosti, 18.Avg.2015, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država da prebije dug sa Staklarom

LOKALNA samouprava nema nikakve mogućnosti da utiče na rešavanja problema "Srpske fabrike stakla" jer ta fabrika, svojim značajem i kapacitetima, prevazilazi opštinu Paraćin. Kako vidim, država je svesna problema. U pitanju je mnogo novca zato odnosi ni na koji način ne mogu biti povezani sa političkim strankama na lokalu. U SFS nema nikog u menadžmentu koji je iz DS ili bliskih politici prethodne vlade. Tamo su ljudi koji su na neki način, makar u prošlosti, bili vezani za stranke koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << su sada na vlasti. Ovako Saša Paunović, predsednik grada na Crnici i ministar Vlade u senci DS, komentariše tvrdnje da je uzrok ovakvog odnosa države prema SFS to što je u Paraćinu na vlasti Demokratska stranka. - Za mene je glavno pitanje šta država namerava sa Staklarom. Tačno je, Staklara je dužna velika sredstva za struju i gas. Država je, sa druge strane, takođe dužna Staklari, ali nikakvi dugovi se ne mogu namiriti zatvaranjem fabrike. Mi još nismo čuli koji je plan države za naplatu dugovanja i za budućnost fabrike. Najmanje mudro je zatvoriti je, jer onda nema naplate. Ono što treba, najpre rešiti jeste pitanje da le je privatizacija gotova ili nije - objašnjava Paunović. - Ako jeste, imamo privatnu fabriku prema kojoj treba postupati kao prema svim ostalim privatnim preduzećima sa sličnim problemima. To znači, verovatno, uvođenje stečaja. To nije kraj fabrike već pronalaženje novog vlasnika kroz prodaju. Sa druge strane, ako kupoprodajni ugovor nije ispunjen, država treba da raskine ugovor, da Staklara ponovo postane državna. U tom slučaju, fabrika treba da ima isti status kao smederevska "Železara" i da država za nju traži novog strateškog partnera ili da sprema neki plan B.KRIZA PRVI čovek grada na Crnici tvrdi da bi najgore bilo da državni plan uopšte ne postoji. - Nisam daleko od toga da mislim da je upravo to stanje stvari ovog trenutka. Mi imamo toliko problema u Srbiji da se niko nije ozbiljno bavio Staklarom proteklih meseci. Osim u nekim kriznim trenucima, kakvi su baš ovi sada - zaključuje Paunović.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Paunović: Staklara je problem Srbije, a ne bugarskog tajkuna

Izvor: Blic, 18.Avg.2015

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović izjavio je da je Srpska fabrika stakla problem Srbije, a ne bugarskog tajkuna, te da lokalna samouprava nije adresa za rešenje problema...Problem Staklare težak je 950 miliona dinara i još nema rešenja, preti obustava snabdevanja energentima, a u Paraćinu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.