Država „čupa uši” privrednicima i građanima

Izvor: Politika, 13.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država „čupa uši” privrednicima i građanima

Eventualno povećanje PDV-a povećaće cene robe i usluga, uticaće na smanjenje prodaje i proizvodnje, slabljenje dinara i rast inflacije

Građani Srbije i privrednici sigurno će biti svedoci poskupljenja robe i usluga, smanjenja prodaje, pada proizvodnje, rasta inflacije i slabljenja nacionalne valute, ukoliko država na proleće, zbog popunjavanja rupa u budžetu, zaista poveća porez na dodatu vrednost (PDV). Meru, koju ministarka finansija Diana Dragutinović, više ne isključuje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << već je, naprotiv, spominje kao opciju za povećanje prihoda u državnoj kasi, privrednici i ekonomisti juče su opisivali kao „čupanje ušiju privredi i građanima”, „vađenje kestenja iz vatre”, suludim potezom kreatora ekonomske politike kojim se samo „presipa iz šupljeg u prazno”.

U ovakvoj situaciji privrednici su i više nego zbunjeni. Iako je, pre nego što je osnovao konfekciju „Todor”, Mirko Todorović, preduzetnik iz Vrnjačke Banje, bio profesor matematike, ovih dana, priznaje, ne može da nađe računicu koja će mu pomoći da isplanira ovogodišnje prihode i rashode, jer se tokom cele svoje pedagoške karijere nije sreo s toliko nepoznatih u jednačini. Koristeći se matematičkim rečnikom, objašnjava da mu je jasno jedino da je ova mera „obrnuto proporcionalna” onome što je vlada obećavala kao pomoć privredi u recesiji.

– Situacija se menja iz časa u čas i nikakva prognoza ne može da se napravi. Sigurno je da će povećanje PDV-a uticati na povećanje cena, a samim tim i na smanjenje prodaje što je direktan udarac na privredu i domaćinstva. To je dokaz da država nema nameru da štedi, već želi da taj teret prelije na privredu. Ako je tako, onda je program za pomoć, koji se u poslednje vreme spominje, samo zamajavanje – ogorčen je Todorović.

Užasna je zabluda, dodaje, da će se povećanjem „zahvatanja” povećati prihodi u budžetu, jer će se rast cena odraziti na pad prodaje. Kaže i to da ne može da prihvati opravdanje da je u regionu ova dažbina veća. Služeći se argumentacijom državnih zvaničnika, Todorović podseća da u susednim zemljama nema toliko državnih činovnika i poslanika u Skupštini.

– Ne mogu da očekujem od njih da nas razumeju. Kako da nas shvate kad većina državnih zvaničnika nikada nije bila deo realnog sektora i samim tim punila budžet, već su samo trošili ono što su privreda i građani zarađivali. Kad bolje razmislim, mi smo klasni neprijatelji – ljut je naš sagovornik.

Garantuje na niko od državnih činovnika ne bi mogao u ovakim uslovima da vodi preduzeće od sto zaposlenih, a da bi privrednici vrlo lako mogli da se bave njihovim poslom.

Dragoljub Vukadinović, prvi čovek gornjomilanovačkog „Metalca”, svaku računicu u koju je uključena veća stopa PDV-a završava većim cenama u maloprodaji i manjim brojem prodatih šerpi na domaćem tržištu.

– Nažalost, to će se preliti na krajnjeg potrošača. Nama će se to vratiti preko smanjene prodaje a, samim tim, biće i manje zarade. To je pogrešan potez, jer ne može država svoju neracionalnost da nadoknađuje povećanjem PDV-a. Pokušavamo da nađemo izlaz na nova tržišta, kako bi sačuvali postojeća radna mesta, ali je privredni ambijent jako loš i tu više niko ne može da se snađe – požalio se naš sagovornik.

Milan Petrović, generalni direktor „Štraus Elita”, nekadašnjeg „Donkafea”, priznaje da niko ne može da shvati kako to vlast donosi mere koje prazne budžet a nemaju nikakvog efekta na građane, a, sa druge strane, posežu za merama koje pune državnu kasu, i direktno šamaraju realni sektor i domaćinstva.

– U firmi više ne pravimo godišnje planove. Sve projekcije se rade najduže na tri meseca, a najčešće mesec dana – priznaje Petrović.

S druge strane, mali privrednici nerado komentarišu najavu državnih zvaničnika o eventualnom povećanju nameta. Kako su nam se, pod velom anonimnosti, poverili neki od njih, u toj situaciji moći će samo da stave katanac na vrata svojih malih preduzeća.

Ekonomista Danilo Šuković, direktor Centra za ekonomska istraživanja u Institutu društvenih nauka, nameru povećanja PDV-a opisuje kao loš potez države koji će negativno uticati na ionako lošu situaciju u privredi.

– Srbija će platiti skupu cenu takve politike. Povećanje poreza uvek odbija investitore, a već se očekuje oseka kapitala. Naravno da će to uticati na povećanje cena, pad prodaje i proizvodnje, rast inflacije i slabljenje dinara – procenjuje Šuković.

Miroslav Prokopijević, direktor Centra za slobodno tržište, smatra da bi bolji efekat od ukidanja PDV-a dala bolja naplata poreza.

– Prema nekim procenama, nenaplaćenost PDV-a iznosi oko 30 odsto. Nisam siguran da bi podizanje PDV-a bilo dobro rešenje. Očekuje se da bi ta mera državnoj kasi trebalo da donese 15 do 20 milijardi dinara prihoda. Povećanje PDV-a, po pravilu uvek pospešuje neplaćanje poreza i smanjuje tražnju – objašnjava naš sagovornik.

A. Nikolić

[objavljeno: 14/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.