Država aktivnije u zaštiti kulturnog nasleđa na Kosmetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država aktivnije u zaštiti kulturnog nasleđa na Kosmetu

BEOGRAD - Ministar kulture Nebojša Bradić najavio je danas aktivniju politiku države prema zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, gde se, kaže, sprovodi neka vrsta kulturnog genocida.

Kako je rekao, na konferenciji za novinare, Bradić očekuje će Vlada uskoro doneti platformu za obnovu, zaštitu i revitalizaciju kuluturnog nasleđa na Kosovu, kao jedan strateški dokument.

Radnom grupom za sprovođenje platforme koordiniralo bi Ministarstvo kulture, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a u njoj bi bili i predstavnici Ministarstva za Kosovo i Metohiju, Ministarstva vera kao i spoljnih poslova, Srpske pravoslavne crkve, Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom i ustanove zaštite spomenika kulture.

Bradić je ukazao na važnost prisustva Ministarstva kulture i republičkih institucija na zaštiti spomenika kulture na Kosovu, takođe navodeći da kulturna baština na neki način i osnova za porvatak i život ljudi na Kosovu.

Postoji, rekao je Bradić, dobra dokumantacija o namernom rušenju i uništavanju srpskih sredjevekovnih spomenika kulture od kojih su mnogi iz 13.veka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.