Država Kazahstan menja ime da bi privukla investicije?

Izvor: Blic, 07.Feb.2014, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država Kazahstan menja ime da bi privukla investicije?

Kazahstan bi mogao uskoro da promeni ime kako bi postao prepoznatljiviji u cenralnoazijskom regionu gde većina zemalja u svom imenu ima reč "stan", najavio je predsednik Nursultan Nazarbajev.

Kazahstan je deveta država po površini na svetu sa populacijom od svega 17 miliona, i predstavlja najveću ekonomiju u postsovjetskom regionu koji obuhvata još i Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Strane kompanije su investirale milijarde dolara u rudno bogatstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kazahstana nakon što je proglašena nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine, ali kazaški zvaničnici smatraju da država ipak nije dovoljno poznata u svetu.

Nazarbajev je juče rekao da bi novo ime moglo da bude "Kazah Eli" što znači "Zemlja Kazaha" , a novi naziv bi doprineo lakšoj prepoznatljivosti na mapi i privukao bi veću pažnju potencijalnih investitora.

"Sastavni deo imena naše zemlje jeste reč `stan` koju imaju i druge države centralne Azije. Ali stranci recimo pokazuju interes za Mongoliju koja ima samo dva miliona stanovnika", upozorio je Nazarbajev, ukazujući da Mongolija, na primer, bez sufiska "stan".

On je najavio da će se pitanje promene imena države razmotriti, kao i da će se o tome razgovarati sa građanima.

Nazarbajev koji je na vlasti više od dve decenije, preselio je 1997. godine prestonicu iz Alma Ate na jugoistoku zemlje, u grad Akmolu na severu čiji je naziv godinu dana kasnije promenio u Astana.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kazahstan menja ime zbog novca?

Izvor: B92, 07.Feb.2014

Astana -- Kazahstan bi mogao uskoro da promeni ime kako bi se izdvojio u regionu u kom većina zemalja ima reč "stan" u imenu, najavio je predsednik Nursultan Nazarbajev...Kazahstan je deveta država po površini na svetu sa populacijom od svega 17 miliona, i najveća ekonomija u postsovjetskom regionu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.