Drveće sadili Nikson, Miteran, Rolingstonsi...

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 20.Jun.2010, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drveće sadili Nikson, Miteran, Rolingstonsi...

BEOGRAD - Beograd ima 65 parkova, a najviše ih je izgrađeno u periodu od druge polovine 19. do prve polovine 20. veka, rekao je autor monografije "Zaštićena prirodna bogastva Beograda" Hranislav Milanović. On je rekao da je Karađorđev park "začetak javnih zelenih površina u Beogradu", pošto su na mestu gde su sahranjeni poginuli u Prvom srpskom ustanku, 1806. godine, zasađeni bagremovi i kestenovi.

  Među najstarijim parkovima u prestonici je Studentski park, poznat i kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Pančićev, po spomeniku tom velikom botaničaru, lekaru i prvom predsedniku Srpske kraljevske akademije, rekla je PR "Gradskog zelenila" Dragana Tucović Baranac i dodala da je na tom prostoru sve do šezdesetih godina 19. veka bilo tursko groblje.

  "Kasnije je na tom mestu formirana pijaca, koja je 'živela' sve do 1927. godine, kada je zatvorena i na njenom mestu izgrađen sadašnji park", rekla je Baranac. Ceo park izgrađen je u francuskom stilu, po uzoru na stubove mosta Aleksandra trećeg Parizu, a ograda oko parka napravljena je u rokoko stilu i njena izrada koštala je više nego sam park, dodala je Baranac.

  U Studentskom parku pored spomenika Josifu Pančiću, podignutom 1897. godine, su i spomenici Dositeju Obradoviću, iz 1930. godine, i Jovanu Cvijiću, iz 1994. godine. "U popularnom 'Akademcu', koji je proglašen za prirodno dobro treće kategorije, postoji 21 vrsta drveća, a neke vrste datiraju od osnivanja parka", rekla je Baranac i istakla da je najstarije stablo bila japanska sofora, stara 120 godina, koja je zbog starosti posečena 2008. godine, a na njenom mestu oblikovana klupa od njenog drveta.

  Jedan od najreprezentativnijih parkova u Beogradu, Park prijateljstva, nalazi se na ušću Save u Dunav i obuhvata površinu od 14 hektara, a njegov arhitekta bio je Milan Pališaški, rekao je Milanović. "Izgradnja tog parka počela je 1961. godine na inicijativu organizacije 'Mladih gorana Beograda', u čast stvaranja Pokreta nesvrstanih, i zbog toga je simbolički nazvan Park prijateljstva ili Park mira", objasnio je Milanović i dodao da je prvo drvo u parku, piramidalni hrast, zasadio tadašnji predsednik Mladih gorana.

  Prema njegovim rečima, za vreme Konferencije nesvrstanih u Beogradu, 1989. godine, drzavnici zemalja učesnica zasadili su 26 sadnica platana u centralnom delu parka koji je nazvan Aleja mira.

  "U parku je više od sto najuglednijih državnika sveta zasadilo drvo, a među njima su Indira Gandi, Ričard Nikson, Kraljica Elizabeta II, Fransoa Miteran, a poslednji državnik koji je posadio drvo za vreme postojanja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije bio je rumunski predsednik Jon Ilijesku, koji je 1991. godine zasadio 194. stablo", dodao je Milanović.

  Tradicija sađenja drveća u tom parku nastavljena je i nakon raspada Jugoslavije pa su, osim državnih zvaničnika, drveće posadili i članovi američke grupe "Rolingstons" pre koncerta koji su održali u Beogradu 2007. godine, ispričao je autor knjige.

  Povodom obeležavanja godišnjice početka NATO bombardovanja Srbije, u parku je 2000. godine otkriven spomenik "Večna vatra" visok 78 metara što simbolizuje broj dana bombardovanja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.