Drva i ugalj već poskupeli

Izvor: Blic, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drva i ugalj već poskupeli

KRALJEVO - Za razliku od vremena kada su Kraljevčani koje su grejali radijatori zavideli komšijama koji se greju na drva ili jeftinu struju jer su im računi bili duplo veći, ove zime oni koji su priključenih na daljinski sistem grejanja biće izloženi manjim troškovima od onih koji zavise od struje.

Na mnogim stovarištima kubik drveta i tona uglja već su skuplji nego lane. Iako je leto, mnogi već obilaze stovarišta i merkaju ogrev ili se hvataju digitrona i preračunavaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << li je stari „smederevac" bolje zameniti za TA peć ili obratno.

- Prošle godine smo stan od 62 kvadrata grejali sa dve peći od pet i tri kilovata i u najhladnijim mesecima to nas je koštalo 5.000 do 5.500 dinara samo za grejanje, a zima je bila blaga. Strah me je i da pomislim šta će biti ove zime za koju najavljuju da će biti duga i hladna - kaže Sava Mićić iz Karađorđeve ulice.

Kubik bukovine u Kraljevu, okruženom šumama, iako je špic sezone dostigao je već 30, pa i 32 evra. Drva ima i za 25 evra, ali izuzetno lošeg kvaliteta. Snabdevači predviđaju cenu od 35, pa i više evra, kad sezona krene. Prošle godine vrlo kvalitetna drva podavala su se za 28 evra.

Tona pljevaljskog uglja je 7.700, a resavskog 9.980 dinara. „Smederevac" može da se podloži i otpadnim daščicama koje prodaju strugare i koje koštaju 3.600 dinara za paletu od tri kubika, a za zimu tog otpada treba bar pet paleta. U sve treba uračunati i sečenje koje košta od 100 do 300 dinara po kubiku

- Bila bih najsrećnija kada bi „Toplana" sprovela instalacije do našeg naselja, ali se njima ne isplati da postavljaju instalacije ka udaljenim i ređe naseljenim naseljima. Zato smo primorani da se grejemo na drva i ugalj i to uopšte nije jeftino - kaže Marina Korićanac iz prigradskog naselja Braća Pirić.

„Toplana" u Kraljevu ima jednu od najnižih cena grejanja u državi. Kvadrat stana greju za 41,58 dinara i uskoro uvode sistem naplate po utrošenim kalorijama, što će dodatno sniziti cenu. Problem je što je na njen sistem priključeno samo 7.000 stanova i 1.200 lokala. Mali broj domaćinstava u naselju Grdica greje se na gas.

- U najhladnijim mesecima prošle godine za kuću od 150 kvadrata gas smo plaćali 100 evra mesečno. Uz grejanje imali smo i toplu vodu. Ako to podelite na dva ili tri, ako je prostor manji, lako možete da dođete do računice koliko bi plaćalo neko manje domaćinstvo. Otprilike nešto malo više negoo što je cena „Toplane", a manje od grejanja na struju - kaže Darko Čađenović, koji se greje na gas.

Problem sa gasom je što je mreža u povoju, a instalacije sa priključkom koštaju od 2.500 do 5.000 evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.