Druženje pirotskih đaka sa vršnjacima migrantima

Izvor: RTS, 16.Nov.2017, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Druženje pirotskih đaka sa vršnjacima migrantima

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, đački parlament osnovne škole "Dušan Radović" iz Pirota, pripremio je za decu migrante koji pohađaju nastavu u njihovoj školi prigodne čestitke. U ovoj školi organizuju se i radionice na kojima deca migranti uče srpski jezik, a u tome im pomažu njihovi vršnjaci iz Pirota.
"Za oslonac u životu, prijatelji služe".
"Zato hrabro i odlučno kroz život >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gazi".

Ovako su zajednički, poruku pročitali Hain iz Avganistana i Sara iz Pirota. Njihovo prijateljstvo počelo je na radionicama srpskog jezika u osnovnoj školi "Dušan Radović".
"Pričamo i za naše stvari, to što mi pričamo u ovim godinama, za izlaske, to što su oni radili u njihovom gradu i tako", kaže Sara.
"Ja sam iz Avganistana, imam petanest godine i znam malo srpski", kaže Hain.
Radionice na kojima deca migranti uče srpski jezik, stvorile su i nova prijateljstva. Tokom rada čuju se bar tri jezika.
"Imaju problem na svakom koraku, ali mi želimo da u nekim životnim situacijama na koje oni nailaze svakoga dana, da u tim životnim situacijama savladaju jezikl koliko god mogu", kaže Dragana Jovičić, profesor srpskog jezika.
"Učinili smo sve da se oni na što bezbolniji način uključe u naš obrazovni sistem. Prihvaćeni su i od strane učenika, nastavnika i roditelja", kaže Nataša Branković, direktorka O.Š. "Dušan Radović".
Na svetski dan tolerancije pirotski đaci pripremili su čestitke, ispisane na arapskom, persijskom, engleskom i srpskom.
"I vole baš da razgovaraju sa nama. Baš mi je drago da se sporazumevamo i razgovaramo i mnogo nam je zanimljivo ovde", kaže Elena.
"Koliko si naučio srpski?" "Puno sam naučio, ne malo, malo, sam naučio", kaže Šerzad.
Ideja đaka osnovne škole "Dušan Radović" je da počnu sa učenjem arapskog jezika. Tako bi jedni drugima bili predavači, a to bi dodatno učvrstilo prijateljstvo vršnjaka, koji se i osmehom savršeno razumeju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.