Društvo sudija traži osudu nipodaštavanja sudskih odluka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2017, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društvo sudija traži osudu nipodaštavanja sudskih odluka

Društvo sudija Srbije pozvalo je danas Visoki savet sudstva (VSS) da, u skladu sa svojom ustavnom dužnošću, reaguje i osudi komentare i uvrede koje su izneli mediji i političari povodom odluka sudova, a kojima se, istovremeno, ugrožava nezavisnost sudija.

Društvo sudija u saopštenju navodi da je ukazalo VSS -u da su nedavne odluke Apelacionog suda u Beogradu (u slučaju Miroslava i Marka Miškovića) pokrenule lavinu nipodaštavanja, uvreda, pa i pretnji sudijama od strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pojedinih političara i medija.

Takođe, Društvo tvrdi da se čak najavljuju i hapšenja sudija, kao i preduzimanje određenih mera u predstojećoj reformi pravosuđa protiv takvog, navodno neprihvatljivog, postupanja sudova.

Društvo je takođe navelo da se takva kampanja dešava istovremeno sa konsultacijama Ministarstva pravde sa strukovnim udruženjima i građanskim društvom u kojima pojedini učesnici, a za razliku od saglasnih predloga strukovnih udruženja sudija i tužilaca i celokupnog građanskog društva, predlažu rešenja za izmenu Ustava u delu koji uređuje pravosuđe.

Ta rešenja pojedinaca bi, kako tvrdi Društvo sudija, mogla da ugroze pravni poredak i ostvarivanje prava građana na suđenje pred nezavisnim i nepristrasnim sudom u pravičnom postupku.

Društvo sudija Srbije je pozvalo i sve državne organe i funkcionere da zakonito, dosledno i savesno obavljaju svoje dužnosti, rukovođeni time da su pred zakonom svi jednaki, da nedodirljivih ne sme biti, ali i da su svi nevini dok se krivica ne dokaže.

Takođe je konstatovalo da ovakvo postupanje državnih funkcionera i medija, koje se ponavlja sa svakom sudskom odlukom koja ne odgovara ishodu kakav je prethodno protivpravno najavljivan u medijima, predstavljaju neskrivenu poruku sudijama kako da sude u predmetima za koje je javnost zainteresovana i o kojima su politika i mediji dali "svoj sud" unapred, pre i tokom sudskih postupaka.

To, prema stavu Društvo sudija, ciljano podstiče nepoverenje građana u sudstvo, sa jedne strane, kao i situaciju u kojoj se sudije osećaju sve manje sigurnim i sve više zastrašenim da profesionalno, nepristrasno i savesno odlučuju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.