Društvo sudija: Nije trenutak za promenu Ustava, a ako mora - oformiti radnu grupu eminentnih stručnjaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2021, 17:51

Društvo sudija: Nije trenutak za promenu Ustava, a ako mora - oformiti radnu grupu eminentnih stručnjaka

Uoči sutrašnje sednice skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj će se raspravljati o Predlogu za izmenu Ustava u oblasti pravosuđa, Društvo sudija Srbije poslalo je predsedniku Narodne skupštine, kao i predsedniku i članovima Odbora predlog proceduralnih koraka za promenu Ustava, iako smatra da za to nije povoljan trenutak.

Osim što smatra da nije povoljan trenutak za promenu Ustava, Društvo sudija ističe da nijedan rok ne treba da ima prioritet >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nad sadržinom i "demokratskim i inkluzivnim procesom'' njegovih promena.

Ukoliko skupština ipak odluči da pristupi promeni Ustava, Društvo sudija joj je dostavilo proceduralne predloge kao svoj doprinos legitimnosti tog važnog procesa.

Suština predloga je da Odbor formira radnu grupu koja bi izradila predlog za promenu Ustava, jer bi pukim usvajanjem predloga Vlade, kao izvršne vlasti, bila narušena podela vlasti, jer Ustav može da menja samo Narodna skupština, koja raspolaže zakonodavnom vlašću.

Radna grupa bi prema ovom predlogu bila sastavljena od najeminentnijih profesora ustavnog prava i predstavnika najviših pravosudnih institucija: Vrhovnog kasacionog suda, Republičkog javnog tužilaštva, Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Društvo sudija ističe da je učešće profesora u toj radnoj grupi od krucijalnog značaja, te smatra da bi zadatak radne grupe bio da sačini nacrt akta o promeni Ustava u cilju depolitizacije pravosuđa, nakon koje bi usledili široka javna rasprava i novo mišljenje Venecijanske komisije, pa tek onda usvajanje u skupštini.

Radnoj grupi trebalo bi poveriti i izradu Ustavnog zakona, smatra Društvo sudija, koje ima puno kritika na amandmane Ministarstva pravde, koji treba da budu polazna osnova za izradu konačnog teksta ustavnih promena u okviru parlamenta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Društvo sudija uputilo skupštini predlog proceduralnih koraka za promenu Ustava

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Apr.2021

Društvo sudija Srbije ocenilo je danas da "nije povoljan" trenutak za najavljenu promenu Ustava ali i predložilo redosled postupaka koje bi trebalo sprovesti ukoliko Skupština ipak odluči da pristupi izmeni najvišeg pravnog akta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.