Društvo sudija: Degradacija sudija i sudstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2018, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društvo sudija: Degradacija sudija i sudstva

Društvo sudija Srbije ocenilo je danas da Ministarstvo pravde ni poslednjom verzijom ustavnih amandamna nije izmenilo dosadašnji koncept ustavnih promena za oblast pravosuđa kojim se ta grana vlasti stavlja u podređen i kontrolisan položaj.

U saopštenju Društvo je navelo da Ministarstvo nije odustalo od namere da pravosuđe potčini izvršnoj i zakonodavnoj vlasti uz proširenje mogućnosti političkog uticaja na rad pravosuđa.

Prema Društvu, predloženim rešenjima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se degradira sudska vlast, a nezavisnost sudstva umanjuje do te mere da se sudije svode na državne službenike.

"Ovakvom degradacijom sudija i sudstva građanima je oslabljeno pravo na pravično suđenje", navelo je Društvo i dodalo da će u narednim danima pažljivije proučiti predložena rešenja i obavestiti javnost.

Društvo sudija pozvalo je stručnu javnost da se ujedini oko opšteg interesa očuvanja principa podele vlasti, nezavisnosti sudske vlasti i vladavine prava i jasno izrazi svoj stav protiv ustavnih promena, a Vladu da organizuje suštinsku i široku javnu raspravu.

Pozvana je i Skupština da, nakon što joj Nacrt bude dostavljen, donese odluku o pristupanju promeni Ustava i da nadležni odbor formira radnu grupu za izradu predloga akta o promeni Ustava i u nju uključi najeminentnije profesore ustavnog prava, predstavnike pravosudnih institucija, strukovnih i nevladinih udruženja.

Skupština bi potom trebalo da pokrene široku javnu raspravu u parlamentu, ali i u pravosudnim institucijama i širokoj javnosti i da tek nakon toga dostavi predlog akta o promeni Ustava skupštinskom odboru za ustavna i zakonodavna pitanja, radi rasprave i usvajanja, a zatim i da odluči o tome.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Društvo sudija Srbije: Degradacija sudija

Izvor: Danas, 12.Sep.2018

Društvo sudija Srbije ocenilo je danas da Ministarstvo pravde ni poslednjom verzijom ustavnih amandamna nije izmenilo dosadašnji koncept ustavnih promena za oblast pravosuđa kojim se ta grana vlasti stavlja u podređen i kontrolisan položaj. Članak Društvo sudija Srbije: Degradacija sudija se pojavljuje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.