Izvor: Nezavisne Novine, 08.Feb.2016, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društvena mreža za mrtve?

Nakon što je i konačno oslobođen za saučesništvo u ubistvu Meredit Kerher, po čemu je možda bio i najpoznatiji, Rafaele Solećito (31) odlučio je da okrene novu stranicu u životu i pokrene jedan sasvim inovativan posao - društvenu mrežu gdje će se korisnici prisjećati svojih preminulih.

"Riječ je o društvenoj mreži koju sam nazvao 'Sjećanja', a koja će funkcionisti kao društvena mreža za preminule, ali i za održavanje njihovih grobnih mjesta", kaže Solećito >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i dodaje:

"Rođaci preminulih mogu napraviti njihov profil, gdje mogu postavljati njihove fotografije i sa drugima dijeliti sjećanje na svoje najmilije. Svaki profil će biti povezan s portalom na kojem možete naručiti i određene usluge, kao što je održavanje grobnog mjesta, mijenjanje cvijeća, paljenje svijeća", kaže Solećito.

Inače, za pokretanje ovog neobičnog posla Solećito je dobio grant u iznosu od 60.000 evra od regionalnih vlasti Pulje. Njegova kompanija će prodavati i cvijeće i vijence preko interneta, koje porodica preminulog može da naruči, ako nisu u mogućnosti da posjete grob.

U principu, klijenti mogu da naruče čišćenje i održavanje spomenika, a najniža cijena se kreće od 45 evra pa naviše.

Nakon što obave čišćenje spomenika, Solećitova kompanija na profil pokojnika postavlja fotografiju sređenog grobnog mjesta, kako bi i njegova porodica vidjela kako su odradili posao. Inače, Solećito je proveo četiri godine u zatvoru jer je zajedno s Amerikankom Amandom Noks bio osuđen za ubistvo Meredit Kerher, ali je oslobođen optužbi nakon apelacije. On priznaje da je ideju o ovom poslu dobio nakon što je umrla njegova majka.

"Želio sam da pronađem način da sjećanje zauvijek živi", kaže Solećito.

Međutim, tek kada je izašao iz zatvora uspio je da ostvari svoju poslovnu ideju, o kojoj je dosta razmišljao i tokom boravka u zatvoru.

Još tokom boravka u zatvoru, Solećito je uspio da učenjem na daljinu završi fakultet, a nakon što je izašao iz zatvora, nije gubio vrijeme, već je radio na daljoj razradi svog poslovnog plana;

"Na bazi podataka sam počeo da radim u oktobru, ali mislim da će ova neobična mreža zaživjeti negdje na proljeće", kaže on i dodaje:

"Takođe, planiram da prodajemo i jedinstvene urne, gdje će lokalni umjetnici izrađivati urne po narudžbi", kaže Solećito.

Za sada, njegovi poslovni poduhvati su uglavnom vezani za Italiju, ali kaže da su mu ambicije globalne.

"Zapravo, mi smo već sada internacionalna kompanija, na neki način, jer imamo narudžbe iz Kanade, pa čak i Japana, gdje naši klijenti naručuju održavanje grobova svojih najmilijih sahranjenih u Italiji", kaže Solećito.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.