Drumarina neće poskupeti

Izvor: RTS, 03.Feb.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drumarina neće poskupeti

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da drumarina za domaća vozila neće poskupeti. Jeftinija putarina za strana vozila, zbog zahteva za izjadnačavanjem cena.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je da niže cene drumarina za strana vozila neće uticati na povećanje tih dažbina za domaće automobile i da će one ostati na istom nivou.

"Za domaća vozila nećemo podizati taj namet, ali ćemo morati da ga smanjimo za strana vozila, s obzirom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na to da je ta cena svuda u Evropi do sada bila izjednačena", rekao je Mrkonjić prilikom obilaska graničnog prelaza Čukarka kod Preševa.

Mrkonjić je naglasio da su do sada domaća vozila plaćala 80 odsto cene putarine koju su plaćala strana vozila.

"Sada će se taj iznos izjednačiti, što znači da će pojeftiniti za strana vozila, a za domaća će cena ostati ista", objasnio je ministar.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i resorni ministri dogovorili su se juče da na sledećoj sednici vlade usvoje odluku o izjednačavanju naplate drumarine domaćim i stranim prevoznicima, čime bi trebalo da bude rešen problem povratka "zarobljenih" kamiona iz Grčke.

Više od 130 srpskih kamiona koji se nalaze u Grčkoj, čekajući utovar južnog voća i druge robe, nema dozvolu da izađu iz te zemlje, zbog čega su drumski prevoznici sa juga Srbije najavili i da će blokirati autoput kod Niša.

Radovi na Koridoru 10

Mrkonjić, koji je tokom dana obišao i radove na deonici Koridora 10, od granice sa Makedonijom do Levosoja, rekao je da oni potvrđuju ozbiljnost naše građevinske operative.

Najavio je da će, pored te deonice, u ovoj godini početi radovi i na deonici do Horgoša, kao i na obilaznici oko Beograda i delu Koridora 10 prema Dimitrovgradu.

Sve te radove i troškove eksproprijacije će, prema njegovim rečima, finansirati to ministarstvo.

Mrkonjić je ocenio da će ove godine biti završeno oko 60 kilometara autoputa.

Kada stignu međunarodni krediti, sredinom godine, biće rađene deonice od Levosoja do Vranja i od Vranja do Grabovnice.

Ministar je rekao da je u planu i rešavanje problema oko pogranične stanice kod Preševa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.