Drugarska solidarnost jača od bolesti

Izvor: RTS, 13.Feb.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugarska solidarnost jača od bolesti

Sedamnaestogodišnji Stefan Šuljagić iznenada je oboleo od leukemije. Za njegovo lečenje u Rimu đački parlament Tehničke škole u Požegi, čiji je đak, prikuplja novac organizjući mnoštvo akcija.

Učenik drugog razreda Tehničke škole u Požegi Stefan Šuljagić zbog aplastične anemije, jednog od oblika leukemije, od koje je iznenada oboleo, prekinuo je školovanje i posle Beograda otišao na lečenje u Rim.

Za skupo lečenje u Italiji, đački parlament >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tehničke škole u Požegi, pokrenuo je mnoštvo akcija za prikupljanje pomoći, a podržali su ih i odrasli.

Zajedno su tek nešto više od dve godine, ali očito sasvim dovoljnoda na deli pokažu svoje drugarstvo, humanost i solidrnost za bolesnog druga kome žele pomoći.

Stefanova drugarica iz razreda Marija Jordović kaže da su imali nekoliko akcija. "Organizovali smo humanitarne žurke, koncerte. Imali smo akciju od vrata do vrata", rekla je Jordovićeva.

Idemo dalje 

"Ne stajemo ovde, idemo dalje. Planirali smo da sprovedemo akciju do Beograda. Razgovarali smo sa predstavnicima učeničkih parlamenata i gimnazijama. U Beogradu su nam obećali pomoć", rekao je Mihailo Radović, Stefanov drug.

Osim vršnjaka iz više gradova u Srbiji, akciju Đačkog parlamrnta pomogli su i odrasli.

"Pomogli su nam opština, društvena preduzeća, učenici i profesori", rekaoje Stefanov razredni starešina.

Za dugotrajno i skupo lečenje u Rimu koje je počelo uz podršku minstarstva zdravlja i Instituta za majku idete, Stefanovim roditeljima dobro je došla svaka pomoć.

"Do sada je sakupljeno 44.000 eura. Deca su šampioni. Ja sam prisustvovao jednom koncertu. Mnogo mi ovo znači kao i Stefanu", objašnjava Stefanov otac Milanko Šuljagić.

Za transplataciju koštane srži uz postoperativni oporavak potrebno je između 150.000 i 300.000 eura.

Stefan se svakodnevno čuje sa svojim drugarima i mnogo mu znači njihova pomoć.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.