Druga grupa finalista: »Jelen Demofest« je primjer za sve festivale (FOTO)

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jul.2015, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Druga grupa finalista: »Jelen Demofest« je primjer za sve festivale (FOTO)

BANJALUKA - "Felon", "Shejdi Kruu", "Dingospo Dali", "Rezerve", "Statement of Hat", "Fed Horses", "Besne glist", S.K.A., "Navarro", Ivana Rushaidat & Rakete, "Nord", "Wolfra", "Voodoo Mojo", 13 je bendova koji se bore na tvrđavi Kastel za snimanje albuma, prvenca - tj. za pobjedu na 8. "Jelen Demofestu".

Na pres-konferenciji održanoj subotu u podne, članovi bendova "Nord", "Rezerve", "Wolfram", "Voodoo Mojo", "Fed Horses" i "Felon" podijelili su svoje utiske nakon drugog polufinala >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << "Jelen Demofesta". Nastupe novih finalista su iz stručnog ugla prokomentarisali i članovi žirija, Zoran - Kiki Lesendrić i Branka Glavonjić.

Kao i izvođači koji su se u finale plasirali prve večeri, druga grupa finalista je imala samo pohvale za sam festival, kvalitet zvuka i "Jelen Demofest" publiku. Većina njih je u takmičenje ušla bez pretjeranih očekivanja pa im je pozitivan ishod došao kao lijepo iznenađenje.

"Trudili smo se da se ne nadamo previše. I večeras želimo samo da dobro odsviramo tu jednu pjesmu, a sve ostalo bi bilo lijep dodatak. Organizacija je zaista super, ovo je lijep primjer, ne samo za demo festivale, već i sve druge", izjavio je Mihael, pjevač i basista grupe "Nord" iz Rijeke, kojoj je žiri dodijelio najviše bodova u drugom polufinalu.

Članica žirija Branka Glavonjić, koja kao novinarka RTS i urednica muzičke emisije "Bunt" prati "Jelen Demofes" od samih njegovih početaka, naglasila je rastući kvalitet učesnika u takmičarskom programu.

"Svi bendovi koje smo izabrali u selekcionom procesu su zaista zvučali sjajno i uživo. U finalu ćemo stvarno imati težak zadatak, svi imaju 'ono nešto' i svi imaju veoma dobre pesme, što je jako važno. Gledajući kako se razvija ovaj festival vidim kako se razvija i regionalna rock scena. Bendovi su sve bolji i mislim da za koju godinu možemo da očekujemo zlatno doba rock'n'rolla", optimistična je iskusna muzička novinarka.

Kiki Lesendrić, poznati rock muzičar, je iznio mišljenje kako je drugo takmičarsko veče bilo daleko jače od prvog.

"Bilo je još nekoliko bendova koji su zaslužili da budu u finalu. Svako od njih je vrlo specifičan, počev od 'Felona', čiji pevač ima vokal kakav do sada nismo čuli. Rezerve imaju pravu, lepu punk rock pesmu kakvu nismo čuli sto godina, 'Fed Horses' je donиo novi zvuk. Različiti su koncepti, ali ih povezuje nova muzika", istakao je Lesendrić.

On je posebno pohvalio kvalitet zvuka na "Jelen Demofestu", ističući da je on prilagođen svakom bendu ponaosob, što nije lako izvesti sa tolikim brojem takmičara. Takođe, podsjetio je da je i većina današnjih rock zvijezda iz država bivše Jugoslavije karijere započela upravo na tadašnjim demo festivalima.

Novinare je interesovalo i šta mogu da očekuju u subotu naveče, u finalu 8. "Jelen Demofesta". Dok neki bendovi igraju na sigurno i planiraju da se drže pjesme koja se u polufinalu pokazala kao kvalitetna, drugi će se predstaviti novom.

"Mi sviramo drugu pjesmu pa šta bude, odlučno je odgovorio Aleksandar iz banjalučkog sastava "Voodoo Mojo" na pitanje novinara, koji su i sami ocijenili da je ovogodišnja takmičarska konkurencija možda i najjača do sada.

U revijalnom programu će svirati TBF, "Hulahoop" i "Punkart". Kapije tvrđave Kastel otovrene su od 20 časova.

Generalni sponzor "Jelen Demofesta" je Jelen pivo, a najveći prijatelj festivala već osmu godinu zaredom je kompanija M:tel, dok je oficijelni telefon festivala Huwaei P8.

Više informacija o Jelen Demofestu možete naći na jelendemofest.org.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.