Druga godina Josipovićevog mandata

Izvor: Southeast European Times, 24.Jan.2011, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Druga godina Josipovićevog mandata

Prvu godinu mandata hrvatskog predsednika obeležila je regionalna saradnja i politika dobrosusedskih odnosa.

24/01/2011

Nataša Radić za Southeast European Times iz Zagreba – 24.1.2011.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović može da bude zadovoljan poslom koji je uradio u prvoj godini svog mandata. Posle pobede u januaru 2010, Josipović je obećao da će pomoći Hrvatskoj da krene napred, politički, ekonomski i regionalno. Kao veliki zagovornik članstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u EU i regionalne politike, Josipović je položio svoje prve „ispite“ sa odličnim ocenama.

„Mislim da je Hrvatska zemlja u kojoj se vladavina prava i pravda poštuju više nego pre godinu dana. Trudim se da radim svoj posao najbolje što mogu“, rekao je Josipović početkom meseca prilikom obeležavanja prve godine svog mandata.

Josipović želi da nastavi sa strategijom regionalne saradnje, članstva u EU i borbe protiv korupcije. U prvoj godini pokušao je da bude balans između vlade i parlamenta, a u izbornoj godini nastaviće sa takvom strategijom, kao što je i obećao na konferenciji za novinare.

Smireni Josipović poziva na dijalog i ima dobre odnose kako sa vladom, tako i sa opozicijom u Hrvatskoj. Nacionalnu politiku stavio je ispred stranačke, dajući ostavku na mesto šefa Socijaldemokratske partije čim je izabran.

„Ponekad pomislim da imamo predsednika koji više liči na nekog skandinavskog lidera. Veoma je staložen, umeren,deluje umirujuće, neko kome možete da verujete, pravi intelektualac“, kaže 39-godišnja prodavačica iz Zagreba Jadranka Marić.

Josipović je daleko najpopularniji političar u Hrvatskoj, ako je verovati anketama sa kraja njegove prve godine. Agencija Ipsos Puls zaključila je da je Josipović od građana dobio prosečnu ocenu 3,9 od 5. Više od 87 odsto ljudi podržava njegov rad i ideje.

„Nisam ni očekivao manje od njega. Ipak, mora da bude oprezan u pogledu njegovih odnosa sa Republikom Srpskom i Miloradom Dodikom“, kaže bivši predsednik Stipe Mesić, komentarišući rad njegovog naslednika.

Josipović (desno) na sastanku sa srpskim kolegom Borisom Tadićem u novembru. [Rojters]

Iz srpske perspektive, godinu je obeležilo jačanje saradnje sa susednom Hrvatskom. Odnosi dveju zemalja drastično su pogođeni ratovima 90-ih. Obostrane posete hrvatskog predsednika i njegovog srpskog kolege Borisa Tadića predstavljale su, posle 20 godina, korak u pravcu pomirenja.

Portparol Tadićeve Demokratske stranke Jelena Trivan smatra da su dvojica predsednika uradila nešto što prevazilazi granice njihovih država.

„Čak i EU je potvrdila da su predsednici Tadić i Josipović uveli novu atmosferu u odnosima ne samo dve države, već i čitavog regiona“, rekla je Trivan za SETimes.

Ona očekuje dalji napredak bilateralnih odnosa u idućoj godini.

„Očekujem da bude rešeno pitanje povratka izbeglica, kao i pitanje Haških optuženika na obe strane. Svi problemi, uključujući tužbe za ratne zločine pred Međunarodnim sudom pravde, biće rešeni u mirnom duhu dobrosusedskih odnosa“, predviđa Trivan.

Predstavnici opozicione Srpske napredne stranke slažu se da je ostalo još posla.

„Pitanje povratka izbeglica iz Hrvatske mora biti rešeno, povratak imovine, kao i pitanje ravnopravnog poslovanja srpskih firmi na hrvatskom tržištu. Nešto mirnija retorika je u prošloj godini je pozitivna stvar, ali su potrebni konkretni koraci kako bi se stvorili uslovi za ostvarivanje pravog nivoa regionalne saradnje“, kaže za SETimes član pravnog tima Srpske napredne stranke Marko Đurić.

Obični srpski građani uglavnom pozitivno ocenjuju Josipovićev rad.

„Izgleda mi kao pristojan i umeren gospodin. Sušta suprotnost u odnosu na njegovog prethodnika Mesića“, kaže 52-godišnja ekonomistkinja Mirjana Krasić za SETimes.

Josipović (levo na slici) prošlog meseca je razgovarao sa članovima Predsedništva BiH u Banja Luci prošlog meseca. [Rojters]

Mladen Ivanić, koji je bio i šef diplomatije i BiH i premijer Republike Srpske u prošlosti, puno hvali Josipovića.

„Veoma je važno što je ušao u fazu iskrenih i dobrih odnosa sa Srbijom, zato što je to izuzetno važno za ukupnu situaciju na Balkanu“, kaže Ivanić za SETimes.

Analitičar iz Banja Luke Tanja Topić kaže da je Josipović, za razliku od Mesića, svojevrsno osveženje u hrvatskoj politici i da je postao prvi hrvatski zvaničnik koji je posetio glavni grad RS i obnovio gotovo nepostojeće veze sa srpskim entitetom u BiH.

„Hrvatska preko Josipovića pokušava da se postavi kao lider u regionalnom trouglu BiH, Srbije i Hrvatske, ali postoji izvesna konkurencija u pogledu toga ko može zaista može da bude regionalni lider, Boris Tadić ili Ivo Josipović“, kaže Topić za SETimes.

Dvadesetčetvorogodišnji student Miloš Jakovljević smatra da samo moderan političar može da promeni prošlošću opterećene odnose među zemljama bivše Jugoslavije i povede čitav region u pravcu članstva u EU.

„Najveći problem je i dalje Bosna, koja je etnički podeljena, kao i tenzije koje i dalje traju. Bilo bi lepo kada bi i Srbi i Bošnjaci imali po jednog Ivu Josipovića“, kaže Jakovljević.

Josipović je u decembru bio u Banja Luci gde je dobio priznanje za Čoveka godine, koje dodeljuje banjalučki dnevni list Nezavisne novine.

Izabran je zato što je „državnik bez ratne prošlosti, sa pozitivnim angažovanjem u odnosima sa zemlje bivše Jugoslavije i zato što vodi politiku pomirenja i tolerancije“, kaže Željko Kopanja, osnivač i direktor Nezavisnih novina.

(Ovaj izveštaj sastavile su Bojana Milovanović iz Beograda i Ljiljana Kovačević iz Banja Luke.)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.