Druga generacija biometrijskih pasoša

Izvor: S media, 17.Nov.2009, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Druga generacija biometrijskih pasoša

Zbog rekonfiguraciju sistema za izdavanje dokumenata, od sutra do 1. decembra neće biti moguće podnošenje zahteva za izdavanje biometrijskih ličnih dokumenata po hitnoj proceduri rečeno je Radiju S u MUP-u Srbije, dok će zahtevi za izradu dokumenata u redovnom postupku biti primani, a biće izdavana i ranije izradjena lična dokumenta.

Svi gradjani kojima su već izdati biometrijski pasoši bez otiska prstiju u čipu, neće morati da menjaju svoje putne isprave, jer će >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << one važiti do datuma svog isteka i biće validne isto kao i pasoši nove generacije, navedeno je u saopštenju.

Rekonfiguracija sistema za izdavanje dokumenata sprovodi se zbog toga što je Evropska komisija za biometrijske pasoše donela odluku da su sve zemlje članice EU u obavezi da uvedu "drugu generaciju biometrijskih pasoša", koja podrazumeva pasoše sa otiscima prstiju u čipu.

Kako je istaknuto, za Srbiju je veoma važno da što pre uvede ovaj sistem, s obzirom na najavljenu viznu liberalizaciju prema zemljama "belog Šengena".

Taj sistem omogućava da na državnim granicama zemalja koje imaju razvijene sisteme za kontrolu pasoša gradjani mogu da koriste automatske prolaze.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.