Droga, Meksiko i Amerika: Kako izgleda najduži tunel za krijumčarenje

Izvor: B92, 30.Jan.2020, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Droga, Meksiko i Amerika: Kako izgleda najduži tunel za krijumčarenje

Tunel je dug 1.313 metara, ima lift, prugu i ventilacioni sistem.

Američki zvaničnici su saopštili da su otkrili najduži do sada tunel za krijumčarenje na granici s Meksikom.

Proteže se 1.313 metara, ima lift, prugu, odvodne i ventilacione sisteme i visokonaponske električne kablove.

Prolaz se proteže od Tihuane u Meksiku do San Dijega u Kaliforniji.

"Sofisticiranost i dužina ovog tunela dokazuju da transnacionalne kriminalne organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preduzimaju dugotrajne napore da olakšaju prekogranično krijumčarenje", rekao je Kardel Morant, vršilac dužnosti specijalnog agenta zaduženog za istrage unutrašnje bezbednosti u San Dijegu, navodi se u saopštenju.

Pronađeno je nekoliko stotina džakova kako blokira nekadašnji izlaz iz tunela ka industrijskoj zoni u San Dijegu, dodaje se u saopštenju. Glavni tunel je imao nekoliko rukavaca.

Više od desetine sofisticiranih tunela pronađeno je na granici Kalifornije i Meksika od 2016. Drugi najveći tunel u Sjedinjenim Američkim Državama, otkriven u San Dijegu 2014. godine, bio je dug oko 910 metara.

Američki predsednik Donald Tramp je sagradio zid na granici između dve zemlje, što je bio jedan od njegovih prioriteta, pozivajući se na to da je zid neophodan u borbi protiv ilegalne imigracije i trgovine drogom. Međutim, zvaničnici kažu da se većina droge krijumčari kroz legalne luke za ulazak, skrivena u privatnim vozilima ili kamionima, pomešana sa drugom robom.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Droga, Meksiko i Amerika: Kako izgleda najduži tunel za krijumčarenje

Izvor: Radio 021, 30.Jan.2020

Tunel je dug 1.313 metara, ima lift, prugu i ventilacioni sistem...CBP/ReutersPruga u tunelu..Na granici Meksika i Amerike je otkriven tunel za krijumčarenje dug 1.313 metara, saopštili su američki zvaničnici...Ovo je do sada najduži pronađeni tunel između dve zemlje...U njemu su pronađeni lift,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.