Drevni snevač iz Vučja

Izvor: RTS, 21.Nov.2011, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drevni snevač iz Vučja

Sledeći snove, slikar Bata iz Vučja zaustavio se u crkvi Sv. Petke u Đavoljoj Varoši, ostavio trag u kamenu - dvanaest fresaka i jednog mrava iz Lazarice - i nastavio dalje svoj put kroz vreme.

Crkva Svete Petke u Đavoljoj varoši je za slikara Batu iz Vučja mesto koje ga je čekalo da se tu zaustavi na svom putu drevnog snevača. Da kamenu iz Grabovnice, izvađenom nedaleko od Đavolje Varoši podari dušu pravoslavlja.

"Kao da me je ovaj prostor čekao", kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << umetnik, "Ja sam morao da se nađem tu. A da nisam došao, ne bih mogao mirno da spavam i da stvaram. Jedan prostor sam savladao i sad idem dalje."

Dvanaest kamenih fresaka iz Đavolje Varoši i jedan mrav iz crkve Lazarice koji na svom članku nosi lik kneza Lazara umetnikov su zalog za budućnost. U prirodi je sve veliko i sve nađe svoje mesto.

"Hteo sam da ovekovečim mrava i da kažem sa kojih je prostora, i da ovekovečim momenat kada je postao umetnički eksponat."

Za Batu iz Vučja, boravak u crkvi Sv. Petke u Đavoljoj Varoši logičan je sled njegove potrebe da odgovori prirodi. Ostavljajući trag u kamenu, Bata nastavlja svoje putovanje kroz vreme, iscrtavajući sopstvenu mapu života, onako kako mu je Simana kad ga je rodila, i na paleti ostavila, predodredila.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.