Dramatično upotorenje za Srbiju: Očekuju nas oluje sa snagom atomske bombe. Mi tu ništa ne možemo da učinimo

Izvor: B92, 16.Jul.2023, 11:08

Dramatično upotorenje za Srbiju: "Očekuju nas oluje sa snagom atomske bombe. Mi tu ništa ne možemo da učinimo"

Meteorolog Ivan Ristić istakao je da nas u narednom periodu čekaju tropske temperature.

On je kazao i da nas čeka opasnost od superćelijskih oluja, koje imaju neverovatnu snagu.

Stručnjaci ih upoređuju sa jačinom atomske bombe, a loša vest je što se od nje ne možemo nikako zaštiti.

Dramatični snimci nevremena u Vrbasu uznemirili su javnost. Proteklih dana Vojvodinu je pogodilo snažno nevreme, grad je tukao sve pred sobom. Za samo nekoliko minuta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zabelele su se ulice ovog grada. Vetar i grad uništili su i drveće, sa grana je otpala ogromna količina lišća.

Zgrade i stambeni objekti izgledaju kao posle bombardovanja, a prema rečima meteorologa Ivana Ristića u pitanju je superćelijska oluja, koja ima snagu atomske bombe.

"Globalno ovaj toplotni talas trajaće do 26. jula kada će nam stići oblaci, kiša i osveženje. Skoro deset dana će biti vrućine. Kada su u pitanju ove superćelijske oluje, čim u panonsku niziju uđe malo svežeg vazduha posle vrelih dana treba očekivati pojavu tih oluje. Nastaju tako što hladniji vazduh dolazi u prizemlju, a u međuvremenu je tu bilo puno toplog vazduha. On počinje da se uzdiže i što je topliji, veća je šansa da bude jača oluja. I ti vrhovi oblaka koji nastaju od tog toplog vazduha budu i do 15 kilometara. To je ta energija... Mi tu ne možemo ništa da uradimo, ni protivgradna zaštita. Ta snaga atomske bombe, mi tu ništa ne možemo da učinimo", rekao je.

On je dodao i da ulazimo u drugi pik toplotnog talasa, koji je nazvan Haron.

"Počeo je novi pik toplotnog talasa. Nazvan je Haron, prethodno je bio Lucifer - jezgro, koji je poslao Kerbera. Danas pa do srede veoma toplo i sparno. Temperature će biti između 35 i 40 stepeni. Dobra vest je da se ne očekuje preko 40. U sredu dolazi malo svežiji vazduh i to znači opasnost. Tada se mogu ponovo očekivati te superćelijske oluje na području Vojvodine. Najverovatnije će da kiša stići u toku noći do Beograda. U četvrtak će biti svežije dosta, temperature će ići do 32 stepena", kazao je i dodao:

"Sledeće nedelje nas očekuju tropski dani i tropske noći, to znači da je temperatura preko noći ne pada ispod 20 stepeni. Čak ni na Zlatiboru. Najveći problemi će biti na jugu zemlje, biće suša ogromna i treba voditi računa i upozoriti na požare", kazao je meteorolog Ivan Ristić.

Sa Mediterana nam stiže sve topliji vazduh, a na snazi je upozorenje RHMZ na visoke temperature, koje važi do 19. jula. Danas i u prvoj polovini naredne sedmice očekuje se lokalno i do 40 stepeni. U velikim gradovima očekuju se i tropske noći.

Kako se navodi u vremenskoj prognozi, slična situacija očekuje se i u Beogradu, pa će maksimalna dnevna temperatura dostizati od 36 do 39 stepeni sa tropskim noćima, navpdi RHMZ.

U Srbiji je danas sunčano i veoma toplo. Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar.

Jutarnja temperatura od 17 do 23°C, maksimalna dnevna od 35 do 38°C.

U Beogradu u nedelju sunčano i veoma toplo. Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar. Jutarnja temperatura 23°C, maksimalna dnevna 37°C.

Zapadna Srbija, Šumadija, Pomoravlje i Jugoistočna Srbija su pod crvenim meteo-alarmom, što znači da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja, piše RTS.

Rеgistrоvаn је tоplоntni tаlаs оd 11. dо 13. јulа nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа i nа pоdručјu srеdnjеbаnаtskоg i pоdunаvskоg оkrugа.

Nа оsnоvu nајnоviјеg prоgnоstičkоg mаtеriјаlа u nаrеdnih dеsеt dаnа pоstојe uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа оd 16. dо 19. јulа nа pоdručјu grаdа Bеоgrаdа, јužnоbаčkоg, sеvеrnоbаčkоg, sеvеrnоbаnаtskоg, srеdnjеbаnаtskоg, zаpаdnоbаčkоg, srеmskоg i mаčvаnskоg оkrugа.

Оd 19. dо 23. јulа tоplоtni tаlаs sе mоžе оčеkivаti nа tеritоriјi kоsоvskоmitrоvаčkоg, kоsоvskоpоmоrаvskоg, kоsоvskоg i prizrеnskоg, а оd 19. dо 22. јulа nа pоdručјu pоmоrаvskоg, rаsinskоg, zајеčаrskоg i јаblаničkоg оkrugа.

Tаkоđе, tоplоtni tаlаs sе оčеkuје оd 20. dо 22. јulа nа tеritоriјi nišаvskоg оkrugа.

Prоgnоzirаnе vrеdnоsti mаksimаlnе dnеvnе tеmpеrаturе vаzduhа bićе u kаtеgоriјi vеоmа оpаsnе pојаvе 17. јulа nа pоdručјu јužnоbаčkоg, srеdnjеbаnаtskоg i pоdunаvskоg оkrugа.

Mеrе ličnе zаštitе - prеdstаvljајu skup mеrа kоје bi trеbаlо dа sprоvоdi svаki pојеdinаc u cilju оdržаvаnjа fiziоlоških mеhаnizаmа tеrmоrеgulаciје. Оnе sе sаstоје u slеdеćеm:

Mеrе prеvеnciје tokom veoma visokih temperatura:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OČEKUJE NAS NEVREME JAČINE ATOMSKE BOMBE - MI TU NIŠTA NE MOŽEMO! Dramatično upozorenje metereologa Ristića - prete nam Haron i superćelijska oluja

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2023

Danas i u prvoj polovini naredne sedmice očekuje se lokalno i do 40 stepeni...Meteorolog Ivan Ristić istakao je da nas u narednom periodu čekaju tropske temperature, ali i opasnost od superćelijskih oluja, koje imaju neverovatnu snagu...Stručnjaci ih upoređuju sa jačinom atomske bombe, a loša...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

UPOZORENJE METEOROLOGA: Stiže oluja sa snagom ATOMSKE BOMBE, nema načina da se zaštitimo

Izvor: Pančevac-online.com, 16.Jul.2023

Meteorolog Ivan Ristić istakao je da nas u narednom periodu čekaju tropske temperature, ali i opasnost od superćelijskih oluja, koje imaju neverovatnu snagu. Stručnjaci ih upoređuju sa jačinom atomske bombe, a loša vest je što se od nje ne možemo nikako zaštiti. Dramatični snimci nevremena...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.