Dramatičan snimak događaja na suncu

Izvor: Vesti-online.com, 03.Feb.2013, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dramatičan snimak događaja na suncu

Američka svemirska agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja NASA objavila je krajem sedmice video snimak snažne erupcije usijanih gasova i magnetnog materijala na površini sunca.

Erupcije na Suncu  

NASA-in sunčev satelit, nazvan Osmatračnica solarne dinamike, snimio je erupciju koronalne mase na površini sunca koja se dogodila u noći između srede i četvrtka, prenosi "Glas Amerike".

 

Naučnici NASA-e kažu da je reč o >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pojavi koja se događa u sunčevoj spoljnoj atmosferi, takozvanoj koroni, kada dođe do iznenadne, snažne erupcije usijanih gasova i magnetskog materijala.

 

Takve pojave mogu da emituju na milijarde tona solarnih čestica koje stižu do zemlje za jedan do tri dana i ponekad mogu da izazovu poremećaje u elektronskim sistemima na satelitima, pa čak i na površini planete.

 

Nije poznato kakve posledice bi mogla da ima ova najnovija erupcija.

 

Naučnici kažu da ovu vrstu erupcije ne treba izjednačavati sa sunčevim pegama, koje takođe mogu da izazovu poremećaje u magnetosferi zemlje.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.