Drama u Rumuniji: Dron je krenuo...

Izvor: B92, 14.Dec.2023, 14:41

Drama u Rumuniji: Dron je krenuo...

Ministarstvo odbrane Rumunije saopštilo je danas da je pronađen krater dubok najmanje metar i po.

Krater je nastao nakon pada drona korišćenog u napadu na ukrajinsku lučku infrastrukturu.

Kako navode, prethodno je sistem radarskog nadzora rumunske vojske ukazao na mogući neovlašćeni ulazak u nacionalni vazdušni prostor, u oblasti Grindu, u okrugu Tulčea.

"U noći između srede i četvrtka, ruske snage su nastavile napade dronovima na ukrajinsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lučku infrastrukturu, u blizini granice između Ukrajine i Rumunije. Ministarstvo odbrane pratilo je situaciju u pograničnom području i aktiviralo procedure", navedeno je iz ministarstva.

Kako je navedeno, podignuti su i lovci F-16 kako bi nadgledali nebo.

"Sistem radarskog osmatranja je tokom ove situacije ukazao na mogući neovlašćeni prodor u nacionalni vazdušni prostor, uz signal koji je detektovan na maloj visini na ruti ka oblasti Grindu, iz okruga Tulčea. Na osnovu informacija sa terena u vezi sa mogućim udaru na teritoriju Rumunije, mešoviti timovi MApN/MAI otputovali su u to područje tokom noći i jutros prijavili da je identifikovan krater dubok 1,5 m kao rezultat nekontrolisanog pada drona korišćenog u napadu na ukrajinsku lučku infrastrukturu, u nenaseljenom perimetru koji se nalazi oko 4 kilometra uzvodno od grada Grindu“, navodi se.

Kako su naveli iz Ministarstva, preduzete su mere za obezbeđenje područja i obaveštene su nadležne strukture da prikupe dokaze i izvrše uviđaj. "Ministarstvo odbrane najoštrije osuđuje napade koje je Ruska Federacija izvršila na neke ciljeve i elemente civilne infrastrukture u ukrajinskim lukama na Dunavu. Ovi napadi su neopravdani i u ozbiljnoj suprotnosti sa pravilima međunarodnog humanitarnog prava. Snage MApN-a nastaviće praćenje vazdušnog prostora i istraživačke misije u oblastima u kojima mogu nastati rizici kao posledica ovih situacija", dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.