Drama u Amsterdamu: Pobedili ruskog milijardera?

Izvor: B92, 23.Nov.2022, 22:31

Drama u Amsterdamu: "Pobedili" ruskog milijardera?

Grupa skvotera iz Amsterdama dobila je prvu pravnu bitku protiv ruskog milijardera Arkadija Voloža u čijoj petospratnici u centru holandskog grada žive.

U oktobru su se skvoteri uselili u prelepu kuću iz 1879. godine, sa sopstvenom bujnom baštom.

Kao razloge su naveli to što je Volož saučesnik Kremlja i pod sankcijama, te stambenu krizu u Amsterdamu.

Prošle srede sud u Holandiji presudio je u njihovu korist, što je donekle iznenadilo njihovog advokata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Bila sam ubeđena da smo u pravu, ali me presuda ipak malo iznenadila. Ove sankcije su nove, tako da ovakvih slučajeva još nije bilo", prokomentarisala je Helen nad de Linden i dodala da je holandski zakon o nekretninama strogi i prilično zaštitnički nastrojeni prema vlasnicima.

Ova presuda bi, smatra on, mogla da napravi ozbiljan presedan.

Novinari Gardijana posetili su pomenutu vilu, zainteresovani za priču s obzirom na veliki broj londonskih imanja u vlasništvu sankcionisanih Rusa. Nehajno zapalivši cigaretu, jedan skvoter im je blokirao ulaz i prokomentarisao da je "zakon konačno na našoj strani". Posvuda su visili transparenti vezani za rat u Ukrajini, piše Gardijan.

Vlasnik vile, Arkadij Volož, najpoznatiji je kao vlasnik Iandek-a, najvećeg ruskog internet pretraživača, za koji su kritičari rekli da je godinama pre rata pristrasno filtrirao vesti, potiskujući one koji su naklonjeni Kremlju, i istiskivajući sve ostale. To je jedan od glavnih izvora informacija za ruske građane.

Kao jednom od ruskih milijardera koji su pod sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu i njegove bliskosti sa ruskom državnom elitom, Voložu je zamrznuta sva imovina i zabranjeno mu je da zarađuje na renterizmu.

Voložev advokat Džon Volfs je na sudu naglasio da njegov klijent renovira tu kuću i da namerava da se u nju useli sa porodicom. Ne može u Evropu sa ruskim pasošem, ali je Volož kupio maltešku putnu ispravu. To mu potencijalno otvara vrata EU. Njegov advokat je iskoristio zakonsku mogućnost da pojedinci pod sankcijama mogu da koriste svoju imovinu za "sopstvenu potrošnju". Međutim, advokat skvotera prigovorio je tvrdnji da Volož planira da se preseli u tu kuću. „Usred grada je. Zar ruski oligarsi ne žive na privatnim ostrvima i u zamkovima ograđenim zidovima?“ pitala se na suđenju.

Čini se da je sudija podržao njenu logiku, a ovo bi mogao biti opasan presedan za sve ruske tajkune. Volfs namerava da uloži žalbu, rekao je medijima. „Ne postoji pravni osnov da se skvoteri usele“, prokomentarisao je on.

U Londonu, podseća Gardijan, ima 1.895 ruskih imanja. Skvoteri su pokušali da ih preuzmu nakon izbijanja rata i sankcija. Međutim, tamo je zakon i dalje na strani tajkuna. Četiri skvotera uhapšena su u martu nakon što su provalila u vilu Olega Deripaske vrednu 50 miliona evra, aluminijumskog magnata i bliskog saradnika Vladimira Putina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.