Dragutin Dimitrijević Apis se vraća u Srbiju

Izvor: Radio 021, 30.Avg.2015, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragutin Dimitrijević Apis se vraća u Srbiju

Nakon 98 godina, posmrtni ostaci Dragutina Dimitrijevića Apisa, generalštabnog pukovnika srpske vojske, do kraja ove godine trebalo bi da budu preneti u otadžbinu.

Iz kripte koja postoji na Zejtinliku, ali na kojoj nema njegovog imena, koja je zavedena pod brojem 5027 i na kojoj stoji da je tu sahranjeno N. N. lice, kosti će biti prenete na Kalemegdan i sahranjene u grobnicu uz sve počasti kraj vojničke crkve Ružice.

To je za Blic potvrdio predsednik SUBNOR-a Kragujevca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i Udruženja potomaka starih ratnika od 1912. do 1920. godine profesor i pukovnik Željko Zirojević, koja su i pokrenula ovu inicijativu. "Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja je imalo razumevanja pa će, pored posmrtnih ostataka Apisa, u Srbiju biti preneti i sahranjeni ostaci Radeta Malobabića i majora Ljube Vulovića, koji su u istom procesu osuđeni nasmrt i streljani zajedno sa Apisom", kaže Zirojević.

"Čekamo da nam JP "Beogradska tvrđava" ponudi lokaciju na Kalemegdanu pošto od SPC nije dobijena dozvola da njihove kosti budu sahranjene u Crkvi Ružici" kaže Dragan Popović, državni sekretar u Ministarstvu rada. On dodaje da su dobijene sve saglasnosti za ekshumaciju, od grčkih vlasti, SPC, kao i potomaka Radeta Malobabića.

On objašnjava da su pokrenuli inicijativu zato što je, prema istorijskim podacima, Apis bio žrtva montiranog procesa i nepoštenog suđenja. "Po svemu sudeći, streljan je istinski patriota. Apis je jedno vreme i živeo u Kragujevcu, a 1915. godine je ovde imao i svoj obaveštajni punkt", kaže Zirojević. Tajnu gde su sačuvane kosti Apisa i još dvojice streljanih otkrio je Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku.

"Dobili smo napismeno od čika Đorđa da je njegov deda lično preneo njihove kosti sa mesta gde su sahranjeni posle streljanja na Zejtinlik dok je građen. Kosti su stavljene u tri neobeležene kasete, koje se nalaze jedna do druge. Čika Đorđu je njegov deda pokazao koje su to kasete, a on ih je kasnije obeležio, da ne bi zaboravio", kaže Dragan Popović, državni sekretar u Ministarstvu rada.

Ko je bio Apis?

Ime Dragutina Dimitrijevća Apisa se pre svega vezuje za njegovu istorijsku ulogu u organizaciji "Crna ruka" i za Majski prevrat, kada su u noći 28. maja 1903. godine ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga. On je bio na čelu zaverenika, ali u kobnoj noći nije naredio ubistvo kraljevskog para, jer je bio ranjen sa tri metka tokom potrage za njima i ležao u suterenu dvora. Članovi "Crne ruke" se navode i kao snabdevači oružjem članova "Mlade Bosne", koji će izvršiti atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda. U Velikom ratu Apis je bio šef obaveštajne službe, ali i član tajne organizacije "Ujedinjenje ili smrt", zbog čega je i optužen da sprema prevrat. Streljan je na Solunskom polju 14. juna 1917, a rehabilitovan 1953. godine.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.