Dragu Kekanoviću „Borisav Stanković”

Izvor: Politika, 19.Mar.2013, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragu Kekanoviću „Borisav Stanković”

„Borina nedelja” biće održana od 23. do 29. marta u Vranju

Nagradu „Borisav Stanković”, koju dodeljuje Književna zajednica „Borisav Stanković”, dobio je Drago Kekanović za roman „Veprovo srce” (Lovački roman), koji je objavila Srpska književna zadruga. Žiri koji je radio u sastavu: Aleksandar Jovanović (predsednik), Milo Lompar i Goran Maksimović, odluku je doneo jednoglasno. Ovaj roman već je nagrađen nagradom „Svetozar Ćorović” i „Vitalovom” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nagradom „Zlatni suncokret”.

U osnovi romana „Veprovo srce”, objavljenog u znamenitim plavim koricama SKZ, kaže se u obrazloženju žirija, je priča o tragičnoj sudbini slavonskih Srba, izglobljenih iz svog zavičaja, lišenih najosnovnije tačke oslonca i vođenih sudbinom koja im je uskratila sve. U njihovom životu, sećanja i priče o onome što je bilo, a čega više nema, postaju jedino uporište. Tako gledano, Kekanovićev roman jeste povest o priči i pripovedanju i lep doprinos modernoj srpskoj književnoj tradiciji.

Program „Borine nedelje”, u Udruženju književnika Srbije, u Beogradu, predstavio je Miroslav Cera Mihailović. Književna zajednica „Borisav Stanković” i grad Vranje, posle nekoliko godina nesporazuma i sudskih sporova, ponovo zajedno organizuju književnu manifestaciju „Borina nedelja”, koja će ove godine biti održana od 23. do 29. marta. Iza sebe, kako je rekao, ostavljaju vulgarno-političku priču. Sve što se prethodnih godina događalo u Vranju, kada su čak organizovane i dve manifestacije, primetila je Maja Ristić, gradski sekretar za kulturu, bilo je nepotrebno. Svi sporovi su izglađeni, Književna zajednica „Borisav Stanković” i grad Vranje su se „pomirili”, i zajedno organizuju književnu manifestaciju koja se održava 23. put.

„Borinu nedelju”, u subotu, otvara Voja Čolanović, prošlogodišnji dobitnik nagrade „Borisav Stanković”, uz pozdravnu reč Dejana Tričkovića, predsednika opštine Vranje, i besedu Miroslava Cere Mihailovića. O dva velika jubileja: godišnjice rođenja Njegoša i Crnjanskog, govoriće Milo Lompar, a Njegoševe stihove kazivaće dramski umetnik Vico Dardić. Pre toga, u gradskom parku, u podne, u programu „Spomen na Boru”, učestvovaće glumci pozorišta „Bora Stanković”.

Tokom sedmodnevne manifestacije, antologiju „Pucanje”, autora Vlastimira Vukomanovića, predstaviće: Vule Žurić, Dragoslav Barzut, Jana Rastegorac, Sanja Srećković, Mihajlo Arsenijević i autor. U „Poetskom mozaiku” učestvuju: Radomir Andrić, Petar Pajić, Mirjana Bulatović i Selimir Radulović. O knjizi Dragomira Kostića „Poetika patnje” govoriće Danica Andrejević, Milorad Jevrić i autor. O Desanki Maksimović i Tanasiju Mladenoviću besediće Radivoje Mikić, a njihove stihove kazivaće dramski umetnik Nebojša Dugalić. O portretu glumca Dragana Stankovića, koji je 35 godina na sceni, govoriće Nebojša Dugalić, Ljiljana Radivojević, Milan Vasić i Dragan Stanković. Biće uručene nagrade na Konkursu za najbolju priču i pesmu u konkurenciji učenika i studenata. Pretposlednjeg dana manifestacije, o romanu „Veliki rat” Aleksandra Gatalice, koji je dobio NIN-ovu nagradu i nagradu „Meša Selimović”, besediće Mileta Aćimović Ivkov.

„Borina nedelja” završava se u petak, 29. marta, kada će Dragu Kekanoviću biti uručena nagrada „Borisav Stanković”. O nagrađenom piscu govore: Aleksandar Jovanović, Milo Lompar i Goran Maksimović.

U Književnoj zajednici „Borisav Stanković” biće otvorena izložba slika Branislava Bate Miloševića, u biblioteci „Bora Stanković” izložba Borinih knjiga, učesnika „Borine nedelje” i dobitnika nagrade „Borisav Stanković”, a u istorijskom arhivu „31. januar” izložba fotografija i dokumenata: „Jovan Dučić u diplomatiji”. U muzičkom programu nastupa hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac”.

Z. R.

objavljeno: 20.03.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.