Dragoslav Fredi Stanisavljević: Lik i delo Bate Anastasijevića i dalje su prisutni

Izvor: Megafon.co, 09.Okt.2017, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragoslav Fredi Stanisavljević: Lik i delo Bate Anastasijevića i dalje su prisutni

Dragoslava Fredija Stanisavljevića, lead trubača i urednika džez redakcije Big benda RTS, mnogi danas zovu misionarom srpskog džeza.
Rođen je 15.5.1975. godine, a trubu svira od svoje 11 godine. Studirao je na džez odseku Muzičke akademije u Gracu, a do sada je sarađivao sa mnogim svetskim i srpskim velikanima džeza. Svoju povezanost sa niškim kompozitorom Bratislavom Batom Anastasijevićem krunisaće u Nišu 14. oktobra, na koncertu “Džezeri Bati Anastasijeviću” >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << na kome nastupa upravo Big bend RTS.
Šta za Vas znači to što ćete upravo vi nastupiti na memorijalnom koncertu “Džezeri Bati Anastasijeviću” posvećenom umetniku, profesoru, kompozitoru i niškom doajenu džeza Bati Anastasijeviću povodom 25 godina od njegove smrti?
Izuzetna nam je čast da smo nosioci programa i koncerta posvećenom Bratislavu Bati Anastasijeviću, povodom 25 godina od njegovog odlaska, ali on nije otišao od nas, on je sa nama i kroz muziku i kroz njegovo nasleđe. Moramo da istaknemo da je Big bend RTS posebno vezan za gospodina Batu Anastasijevića, jer je kao osnivač festivala Naissus, Big bend bio jedan od čestih učesnika festivala – kako sa domaćim, tako i sa inostranim solistima. Ta neka naša veza traje decenijama unazad i u Nišu će 14. oktobra u Domu Vojske biti jedna reminiscencija svih tih momenata njegovog opusa i kroz naš program ćemo pokušati da predstavimo lik i delo Bratislava Anastasijevića, a i da predstavimo Big bend RTS sa sadašnjim kvalitetom i programom.
Da li verujete u to da upravo ovakav događaj može da napravi ozbiljan kulturni pomak u Nišu?
Mi želimo da verujemo da će koncert te večeri sigurno biti kulturni pomak, barem što se tiče te večeri. Sada, da li će taj koncert da pokrene neku zdravu energiju, neke dobre ideje i planove za budući period u Nišu, mi se nadamo. Smatramo da bi Niš trebalo i da zaslužuje da ima i više festivala, i više dobre muzike, umetničke muzike, izložbi, književnih večeri… Neka to bude početak 14. oktobra, pa Bože zdravlje, da se dogodine ponovo vidimo i da se polako vraća jedan festival koji se zvao Naissus i da Niš, kao i Beograd, ima nekoliko muzičkih festivala.
Ceo intervju na portalu kultURA!

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.