Izvor: B92, 28.Feb.2012, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragojević: Vlasi nisu Rumuni

Beograd -- Predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Radiša Dragojević rekao je da niko nema pravo da od pripadnika vlaške zajednice zahteva da se izjašnjavaju kao Rumuni.

Dragojević je izjavio da Rumunija ne može da postavlja Srbiji ultimatume kada je reč o vlaškoj manjini iz dva razloga: zato što se Vlasi ne osećaju obespravljeno i zato što, osim vlaške manjine, postoji i legitimna rumunska manjina.

On je podsetio da po popisu iz 2002. godine Rumuna u Srbiji ima oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 31.000 a Vlaha oko 40.000, pritom Vlasi žive uglavnom u 19 opština istočne Srbije, a Rumuni u Banatu.

"Bez obzira na sve sličnosti, to su dve autohtone nacionalne manjine. Rumuni svojom maticom smatraju Rumuniju, Vlasi svojom matičnom državom smatraju Srbiju. Mi nemamo nijednu potrebu, niti osnov da se obraćamo Rumuniji, niti ona, pak, da u naše ime bilo šta od bilo koga traži", naglasio je Dragojević.

Prema njegovim rečima, postoji grupa nezadovoljnika u okviru vlaškog korpusa koji smatraju da je njihov jezik rumunski, i oni su, kako je kazao, napravili problem obraćajući se za pomoć vlastima u Rumuniji.

Rumunija je, kako je objasnio, uoči poslednjeg popisa tražila da se izbriše kategorija Vlah, odnosno da se svi pripadnici vlaške manjine obavežu da se deklarišu kao Rumuni ili Vlaho-Rumuni, na šta Vlasi ni po koju cenu nisu spremni da pristanu.

"Na oko 40.000 Vlaha u istočnoj Srbiji, po prethodnom popisu, ima oko 1.500 Rumuna. U mom rodnom mestu, u Melnici, kod Petrovca na Mlavi, od 1.072 meštana, 770 su Vlasi, 13 su Rumuni. Taj odnos je i na nivou opštine Petrovac na Mlavi, koja je 2002. imala 3.500, a sada oko 7.000 Vlaha. Jedan broj se izjasnio kao Srbi, što je njihovo pravo. Jedan broj se nije opredeljivao, ali je rekao da im je maternji jezik vlaški", rekao je Dragojević.

On je precizirao da, prema nezvaničnim podacima prema prošlogodišnjem popisu, u Srbiji ima oko 64.000 Vlaha, odnosno da je njihov broj znatno porastao u odnosu na prethodni popis.

O tome koliko je malobrojna struja u vlaškom korpusu koja nastoji da rumunizuje tu zajednicu, prema njegovim rečima, svedoči i činjenica da u Nacionalnom savetu Vlaha od 23 člana samo četiri zastupaju prorumunsku opciju.

"Na samoj izbornoj sednici našeg Nacionalnog saveta, sa liste koja je zastupala tu prorumunsku opciju bilo je sedam kandidata, od kojih su odmah troje pristupili nama i glasali, i danas glasaju, kao mi. U samom Nacionalnom savetu, predstavnici te druge politike koja naginje ka Rumuniji, je svedena na broj od četiri člana", objasnio je Dragojević.

Podsetimo, na sastanku ministara spoljnih poslova u Briselu Rumunija je tražila da se u zaključke uključi i stavka o položaju vlaške manjine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.