Izvor: B92, 09.Avg.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragin najavljuje reforme

Beograd -- Ministar poljoprivrede Saša Dragin kaže da se u naredne četiri godine moraju sprovesti najveće reforme u istoriji srpske poljoprivrede.

"Ono šta uradimo u naredne četiri godine, umnogome će odrediti budućnost našeg agrara, sela i paora. Postoje segmenti poljoprivrede u kojima nikakve reforme nisu ni započete, poput zadrugarstva, a od 50 najznačajnijih sistemskih zakona važnih za poljoprivredu, doneto je samo šest", rekao je Dragin za "Večernje novosti".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je naveo da je cilj da se pomogne seljacima da svoj proizvod prodaju po što realnijoj ceni, ali i da se udružuju, jer nije racionalno da svaka kuća ima traktor, kombajn ili priključne mašine.

Pored toga, udruživanjem postaju jači i ozbiljniji pregovarači sa otkupljivačima, kazao je ministar.

"Jedan od prvih koraka koje ću preduzeti biće preispitivanje svih monopola u poljoprivredi, a uz to, posvetićemo se i uključivanju srpske poljoprivrede u svetsko tržište, radi umirivanja cena", rekao je on.

Prema rečima Dragina, sledeći zadatak biće povećanje profita u biljnoj proizvodnji, kako bi svaki proizvođač dobio razumnu zaradu na uložen dinar.

"Zato ćemo pooštriti kontrolu kvaliteta đubriva i semena, a planiramo i da damo znatno veću podršku uvođenju sistema za navodnjavanje", kazao je ministar.

On je naveo da su direktna davanja registrovanim poljoprivrednicima, koja su uvedena u prethodnom sazivu, dala dobre rezultate, pa se planira da se nastave, ali i da se usavrši taj vid podsticaja.

"Nadam se i da ćemo brzo ispuniti uslove za otvaranje evropskih fondova, bez kojih nema ni razvoja poljoprivrede", kazao je ministar.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sprovesti najveće reforme u istoriji srpske poljoprivrede

Izvor: Blic, 09.Avg.2008

Ministar poljoprivrede Saša Dragin rekao je da se u naredne četiri godine moraju sprovesti najveće reforme u istoriji srpske poljoprivrede. .."Ono šta uradimo u naredne četiri godine, umnogome će odrediti budućnost našeg agrara, sela i paora. Postoje segmenti poljoprivrede u kojima nikakve reforme...

Nastavak na Blic...

Dragin: Najveće reforme u istoriji srpske poljoprivrede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2008

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Saša Dragin rekao je da se u naredne četiri godine moraju sprovesti najveće reforme u istoriji srpske poljoprivrede..."Ono šta uradimo u naredne četiri godine, umnogome će odrediti budućnost našeg agrara, sela i paora. Postoje segmenti poljoprivrede u kojima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.