Dragan Velikić u literarnom timu Lagune

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2012, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragan Velikić u literarnom "timu" Lagune

BEOGRAD -

Osnivač i direktor "Lagune" Dejan Papić danas je saopštio da je veoma ponosan i zadovoljan što je sa piscem Draganom Velikićem potpisao ugovor na osnovu koga je upravo štampano novo izdanje najnovijeg romana "Bonavia", a autor se obavezao da će i dve buduće knjige objaviti kod ovog izdavača.

"Ovo je za mene i moju kuću jedna od najvažnijih promocija u ovoj godini, jer predstavljamo knjigu Velikića, koga smatram za jednog od najboljih savremenih srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pisaca, u našem izdanju", istakao je Papić i dodao da mu je veoma drago što je Velikić prepoznao da "Laguna" ima najveću prodajnu mrežu i najbrojniji klub čitalaca a i da se izuzetno porfesionlano odnosi prema svojim autorima.

"Bliži sam istini da u 'Laguni' sada objavljuju skoro svi veliki živi srpski pisci", kazao je Papić.

Velikić je rekao da je za njega bitno da knjige koje piše budu dostupne što širem krugu čitalaca i da je to bio osnovni motiv da prihvati saradnju sa "Lagunom" jer će njegova dela imati najbolju moguću distribuciju i promociju a u ovim vremenima kada država izdvaja samo 0.62 odsto od budžeta za kulturu knjige su u zapećku.

On je najavio da bi, zavisno od prodaje "Bonavie", do proleća iduće godine, "Laguna" mogla da štampa neki od njegovih prethodnih romana (osam) koji su odavno rasprodati.

Velikić, koji je između "Ruskog prozora" ovenčanog NIN-ovom nagradom koji je imao 15 izdanja i "Bonavie" načinio pauzu od pet godina, "obećao" je da bi se sledeća knjiga mogla pojaviti za godinu ili dve. On je objasnio da mu je najteže i najduže traje da izađe ispod senke prethodne knjige što se sada događa u odnosu na "Bonaviu" i da bi mogao uskoro da počne sa pripremama za novo delo.

Inače, Papić je najavio da je "Laguna" sada ima autorska prava za ovaj roman i da će ga kandidovati za književne nagrade koje se daju za prozu objavljenu u 2012, a planirao je niz promocija ovog dela gde god budu pozvani.

O knjizi i Velikiću kao piscu govorio je režiser i kolumnista Gorčin Stojanović, veliki poklonik Velkićeve proze. Upoređujući njegove romane sa dramskim delima ili adaptacijama literarnih prodložaka za scenu ili film, Stojanović je objasnio da je Velikićeva proza "suviše dobra literatura bez trivijalnosti i zato nije preporučljivo da se prenosi u drugi medijum".

"Nema puno pisaca danas koji tako bruse svaku rečenicu kao Velikić " kazao je Stojanović i dodao da je "Bonavia" ozbiljni građađanski roman kakvi se danas retko sreću i u domaćoj ali i svetskoj litertaturi. On je priznao da je sve Velikićeve knjige čitao više puta i da će sa velikiim nestrpljenjem čekati novo delo jer ga ovaj autor uvek prijanto iznenadi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.