Dragan Velikić dobitnik NIN-ove nagrade

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jan.2016, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragan Velikić dobitnik NIN-ove nagrade

Dobitnik 62. NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine na srpskom jeziku je Dragan Velikić za roman "Islednik", u izdanju Laguna, saopštio je danas žiri.

U najužem izboru za nagradu bili su i romani "Park Logovskoj" Dane Todorović (Geopoetika), "Rajska vrata" Ljubice Arsić (Laguna), "Republika Ćopić" Vuleta Žurića (Službeni glasnik), "La Sans Parelle" Milisava Savića (Agora) i "Anđeo atentata" Svetislava Basare (Laguna).

Odluku o dobitniku nagrade >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << doneo je žiri na današnjoj završnoj sednici u sastavu Božo Koprivica (predsednik), Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović.

Autor nagrađenog romana Dragan Velikić kazao je da kada je napisao roman "Isledinik" znao da će to biti njegova najčitanija knjiga.

"To je moj 'Lovac u žitu'... Znao sam da će to biti moja najčitanija knjiga", kazao je Velikić.

Pročitajte intervju koji je Velikić nedavno dao za nedeljnik Novi magazin OVDE.

Kako je naveo, za pisca je najvažnije da "radi na sebi". "Za pisca je najvažnije da radi na sebi, da se ne meri, da ne osluškuje... To su sve neke dečije bolesti, koje mogu biti opasne ako ih pisac ne savlada", rekao je Velikić.

Velikić je kazao da je NIN-ova nagrada, koju je dobio po drugi put, ; "nešto najdivnije" i da je očekivao da će "Islednik" biti nagrađen.

Član žirija Mihalo Pantić kazao je da su za nagrađeni roman, pored njega, glasali Zoran Paunović i Tamara Kristić.

Prema njegovim rečima, Velikić u romanu "Islednik" uobičajenu arhetipsku relaciju otac-sin zamenjuje preispitivanjem odnosa majke i sina presudnog za oblikovanje jedne umetničke biografije.

Pantić je kazao da Velikić u nagrađenom romanu uspeva da uspostavi ravnotežu između emocionalnog ispovednog tona i hronike minulog vremena i konkretnog prostora ispunjenog međusobno uslovljenim sudbinama, prepuštenim hirovima istorije.

"Roman Dragana Velikića 'Islednik' sugestivno je i slojevito ispripovedana priča o uslovljenosti pojedinca složenim egzistencijalnim okolnostima na koje se ne može racionalno uticati. Šta oblikuje čoveka? Na ključno pitanje celokupne modernističke književnosti, pitanje identiteta, Velikić odgovara tematizacijom najrazličitijih mogućih vidova oblikovnih uticaja", kazao je Pantić.

Kako je naveo, Velikić je tematizovao najrazličiteje uticaje na čoveka "počev od porodične priče, roditeljskih sudbina, preko porekla istorije društva, ideologije, umetnosti, geografskog prostora, do enigme genetskog nasleđa koje se razrešava u svakoj pojedinačnoj egzistenciji".

Velikić je NIN-ovu nagradu dobio i za roman "Ruski prozor" (2007).

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

VELIKIĆU JOŠ JEDNO PRIZNANJE: Islednik najbolji roman

Izvor: Kurir, 18.Jan.2016

Roman “Islednik” Dragana Velikića proglašen je najboljim romanom godine...Žiri u sastavu Božo Koprivica, predsednik, Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović odlučili su da “Islednik” proglase najboljim romanom u 2015. godini i dobije NIN-ovu nagradu...U najužem...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.