Dragan Crnogorac priznao krivicu

Izvor: RTS, 13.Maj.2011, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragan Crnogorac priznao krivicu

Tužilaštvo BiH i Dragan Crnogorac postigli sporazum o priznanju krivice za zločin protiv čovečnosti počinjen u Srebrenici, u zamenu za kaznu zatvora od deset do petnaest godina. O visini kazne odlučivaće Sud BiH.

U zamenu za kaznu zatvora od deset do petnaest godina, Dragan Crnogorac postigao je sporazum sa Tužilaštvom BiH o priznanju krivice za zločin protiv čovečnosti počinjen na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Crnogorac je priznao da je, u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << periodu od 10. do 19. jula, u sklopu rasprostranjenog i sistematičnog napada, usmerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na teritoriji opštine Srebrenica, znajući za takav napad, sa namerom da diskriminiše grupu ljudi, vršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i verskoj osnovi i sudelovao u ubistvima civila.

Razlog za ovakav predlog kazne je, kako se navodi, saradnja optuženog sa Tužilaštvom BiH, kao i činjenica da se nije našao dobrovoljno u jedinici Centar za obuku Jahorina, već je kao dezerter prisilno doveden iz Srbije u BiH u junu 1995. godine, kao i da je ubistva za koje se tereti izvršio po naređenju svog pretpostavljenog.

Sporazumom optuženi potvrđuje da je upoznat sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH od 19. aprila ove godine, kao i da se odriče prava na suđenje i ulaganje žalbe na krivičnu sankciju, koju mu na osnovu sporazuma odredi Sud BiH.

Optuženi je potvrdio da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svesno i sa razumevanjem, te se obavezuje da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koji mu eventualno odredi Sud BiH.

Nakon što sud prihvati sporazum, optuženi će, pre određivanja kazne, dati izjavu, kojom će pred žrtvama izraziti pokajanje za svoje sudelovanje u počinjenom krivičnom delu, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH i dodaje da je sporazum prosleđen Sudu BiH.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.