Dr Srđa Janković odgovorio na propagandne kritike: Vakcina je prošla sve kontrole!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Okt.2020, 15:52

Dr Srđa Janković odgovorio na "propagandne kritike": Vakcina je prošla sve kontrole!

Janković je, reagujući na izjavu epidemiologa Zorana Radovanovića da je Torlakova "pravljena kao kajgana bez jaja", kazao da ne razume takve komentare.

-Vakcina protiv gripa koju je proizveo Institut "Torlak" prošla je sve domaće i međunarodne kontrole, poseduje sertifikat dobre proizvođačke prakse, prošla je kontrolu Ministarstva zdravlja i apsolutno je ravnopravna sa svim drugim vakcinama - kaže imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković.

- Torlakova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vakcina prošla je sve kontrolne instance, domaće i međunarodne, ima sertifikat dobre proizvođačke prakse, Ministarstvo je kontrolisalo i apsolutno je ravnopravna sa svim drugim vakcinama - rekao je Janković.

Postoji mogućnost da se dodatno pogorša epidemiološka situacija u Srbiji i mora se učiniti sve da se to ograniči, kaže imunolog Srđa Janković i ističe da je neophodno pridržavanje propisanih mera u borbi protiv kovida-19.

Janković navodi da su držanje distance, nošenje maske, ograničavanje okupljanja, dezinfekcija i higijena ključni da bi se prenošenje virusa sprečilo.

On je rekao da će se eventualno pooštravanje mera sagledati, te da je važno da se sa prvim simptomima jave lekaru i po potrebi urade testiranje na virus, napominjujući da asimptomatski slučajevi mogu da zaraze druge.

Janković je ukazao i da je teško proceniti koliki je udeo asimptomatskih slučajeva i dodao da ih je negde i deset puta više nego simptomatskih, ali i da to varira od populacije od populacije.

- Mislim da epidemija nije sinhronizovana, negde tinja, negde se razbuktava, takav je tok ove pandemije - rekao je Janković, objašnjavajući razlike u broju zaraženih u zemljama regiona.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.