Dr Etker otkriva nacističku prošlost

Izvor: Blic, 18.Okt.2013, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dr Etker otkriva nacističku prošlost

August Etker, direktor prehrambene kompanije, otkrio je da njegova porodica ima nacističku prošlost.

On je dao izjavu nemačkim medijima uoči objavljivanje knjige "Dr Etker i nacional-socijalizam" jednog nemačkog istoričara sledeće nedelje, a čije je istraživanje kompanija finansirala.

Njegov otac Rudolf-August Etker bio je član "Vafen SS", vojnog krila Nacional-socijalističke partije. Vodio je kompaniju sa sedištem u Bilefeldu u severnoj Nemačkoj nakon Drugog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svetskog rata, a preminuo je 2007. godine.

- Moj otac je bio nacional-socijalista. Nije voleo da priča o tom vremenu. Govorio je: "Deco, ostavite me na miru," - rekao je August Etker za "Cajt".

On je naveo da se njegov otac pridružio nacističkoj partiji 30-tih godina prošlog veka pod uticajem svog očuha Riharda Kaselovskog koji je bio veliki pristalica Hitlera i takođe bio na čelu kompanije pre njegovog oca.

Mnoge nemačke kompanije su decenijama bile pod pritiskom da se suoče sa svojom nacištičkom prošlošću, a među onima koje su to priznale nalaze se "BMW", "Hugo Bos", ali i "Dojče banka". Sve one su dale nalog da se izradi nezavisna studija o njihovom učešću u nacional-socijalizmu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.