Dozvolu za duple funkcije tražilo 78 funkcionera

Izvor: Radio 021, 11.Avg.2014, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dozvolu za duple funkcije tražilo 78 funkcionera

Čak 78 funkcionera od početka godine tražilo je, i dobilo, dozvolu Agencije za borbu protiv korupcije da istovremeno radi na dva državna položaja.

Ova nezavisna institucija, međutim, pri davanju dozvola ne procenjuje sa koliko adresa stižu uplate na račune funkcionera, već se meri da li neko duplim angažmanom ulazi u sukob interesa i koliki je rizik da se pojavi korupcija, pišu "Novosti".

Sličan princip primenjuje i Administrativni odbor Skupštine, koji je od početka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ovog saziva dao odobrenje da 19 poslanika može da obavlja još jednu javnu funkciju. Šef tog radnog tela Zoran Babić kaže da se na sednicama daje saglasnost, ali da konačnu reč o tome daje - Agencija.

Centrale stranaka vladajuće koalicije, koje ovih dana kreću u "lov" na preplaćene članove u svojim redovima, zato će morati da "kopaju" po raznim platnim spiskovima kako bi pronašli one koji se nalaze na više funkcija, da čekaju na dojave s terena ili da se uzdaju u savest prozvanih. Iz partija, međutim, uveravaju da će sigurno pronaći sve koji pune džepove iz više državnih izvora.

U ovom trenutku ne postoji jedinstvena baza, u kojoj bi moglo da se pronađe ko sve prima plate ili naknade iz budžeta. Takav ambiciozan projekat započelo je Ministarstvo finansija za vreme Lazara Krstića, a sada je posao preuzeo resor državne uprave i time Kori Udovički. Kako pišu "Novosti", u toku je provera i obrada sakupljenih podataka.

Kad sve bude pušteno u pogon - što zavisi od toga kada će biti dovoljno novca za završetak projekta - jednim klikom će moći da se otkrije koliko ko ima apanaža iz kase Srbije.

Pprema poslednjim podacima Agencije za borbu protiv korupcije, u registar funkcionera na svim nivoima vlasti trenutno je upisano 38.613 imena, što je skoro 10.000 više nego što se pretpostavljalo da ih ima, kad je počinjao ovaj "popis". U registru su i njihovi izveštaji o imovini, gde se mogu pronaći podaci kolika su im mesečna primanja i iz koliko izvora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Duple funkcije htelo 78 funkcionera

Izvor: B92, 12.Avg.2014, 00:44

Čak 78 funkcionera od početka godine tražilo je, i dobilo, dozvolu Agencije za borbu protiv korupcije da istovremeno radi na dva državna položaja...Ova nezavisna institucija, međutim, pri davanju dozvola ne procenjuje sa koliko adresa stižu uplate na račune funkcionera, već se meri da li neko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.