Izvor: B92, 30.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doživotni zatvor za opsadu Sarajeva

Hag -- General VRS Stanislav Galić osuđen na doživotni zatvor zbog granatiranja i opsade Sarajeva. Pokar i Meron protiv odluke.

Žalbeno veće time je poništilo kao "nerazumnu i nepravednu" prvostepenu presudu, kojom je bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske bio osuđen na 20 godina zatvora. Međutim, prva pravosnažna presuda jednog veća Tribunala o doživotnom zatvoru nije doneta jedinstveno, a protiv su bili i bivši sadašnji predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tribunala.

U obrazloženju koje je pročitao predsedavajući žalbenog veća Fausto Pokar navedeno je da je, izričući presudu od 20 godina, prvostepeno veće pogrešilo u proceni Galićeve odgovornosti i razmere zločina koji su se dogodili od 10. septembra 1992. do 10. avgusta 1994.

Žalbeno veče je istovremeno odbacilo svih 19 tačaka iz žalbe samog Galića, čija je odbrana predlagala oslobađajuću presudu. Reč je o prvoj pravosnažnoj presudi Haškog tribunala kojom se jedan optuženik osuđuje na kaznu doživotnog zatvora.

Generala Galića (63), koji je u to vreme bio komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, prvostepeno veće Tribunala je u decembru 2003. osudilo na 20 godina zatvora.

On je proglašen krivim za "akte nasilja čiji je cilj bilo širenje užasa među stanovništvom", ubistva snajperima i granatama i druga nehumana dela, od 10. septembra 1992. do 10. avgusta 1994.

Meron i Pokar protiv odluke većine

Protiv ovakvog povećanja kazne za Galića izjasnile su se sudije Teodor Meron i Fausto Pokar.

U izjavi sudije Merona, bivšeg predsednika Tribunala, kaže se da "odluka većine da se Galićeva presuda preinači u doživotnu kaznu zatvora možda može da zadovolji naš osećaj da je potrebno osuditi zločin".

"Ali, ovakvo preinačenje kazne zaslužuje da se poštuju principi fer suđenja, na kojima počiva naš legitimitet. Bez obzira šta je učinio general Galić, mora mu se omogućiti postupak koji će biti zasnovan na pravu, što uključuje fer primenu naših standarda prilikom razmatranja prvostepenih presuda", naveo je on.

Aktuelni predsednik suda, Fausto Pokar, koji se takođe usprotivio odluci većine, smatra da bi tako značajnu promenu dužine izrečene kazne moglo da donese samo novo prvostepeno veće kome bi predmet bio upućen na dalje razmatranje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.