Doživotni zatvor za bivšeg tajvanskog oficira zbog špijunaže u korist Kine

Izvor: Blic, 10.Jan.2014, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doživotni zatvor za bivšeg tajvanskog oficira zbog špijunaže u korist Kine

Jedan bivši oficir vojske Tajvana osuđen je na doživotni zatvor zbog špijunaže u korist Kine, u jednoj od najvećih špijunskih afera poslednjih godina, saopštilo je danas pravosuđe u Tajpeju.

Potporučnik Juan Siao-feng je osuđen jer je prenosio vojne poverljive informacije Kini od 2003. do 2007. godine, naveo je Vrhovni sud.

Oficir je prenosio dokumente Kini uz pomoć bivšeg kolege Čen Ven-đena, koga je regrutovao Peking dok je bio u Kini na poslovnom putovanju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Čen je osuđen na 20 godina zatvora.

Juan treba takodje da plati kaznu od 7,8 miliona dolara Tajvanu (191.000 evra), koliko je dobio od Kine za slanje dokumenata. Presuda je konačna.

Juan i Čen su uhapšeni 2012. godine pošto su ih odale kolege koje su pokušali njih dvojica da regrutuju. Tajvan i Kina se međusobno špijuniraju od kada su se razdvojili 1949. godine, kada su jedninice partije Kuomitang bile poražene od komunista Mao Cedunga, pa su članovi Kuomitanga pobegli na ostrvo.

Kina smatra da je Tajvan deo njene teritorije i nije odustala od ponovnog ujedinjenja i silom ako je to potrebno. Ali odnosi su bolji od 2008. kada je izabran predsednik Ma Jing-đeue, koji je ponovo izabran 2012. godine i priklonjen dobrim vezama s Kinom.

Nekoliko špijunskih skandala je izbilo poslednjih godina. Prethodna velika takva afera je bila 2011, kada je general i načelnik divizije tajne službe Lo Sijen-če osuđen na doživotni zatvor zbog špijunaže u korist Kine.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Doživotni zatvor za bivšeg tajvanskog oficira zbog špijunaže u korist Kine

Izvor: Dzungla.org, 10.Jan.2014

Jedan bivši oficir vojske Tajvana osuđen je na doživotni zatvor zbog špijunaže u korist Kine, u jednoj od najvećih špijunskih afera poslednjih godina, saopštilo je danas pravosuđe u Tajpeju.. OpširnijeBlic

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.