Doživotna za masakr u Avganistanu

Izvor: B92, 23.Avg.2013, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doživotna za masakr u Avganistanu

Vašington -- Američki vodnik Robert Bejls, koji je priznao krivicu za ubistvo 16 seljana u Avganistanu, osuđen na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti za uslovni otpust.

Vojni sud je doneo presudu tek nekoliko sati nakon završnih reči tužilaca i branilaca, pri čemu je tužilac istakao da i same izjave Bejlsa "od kojih se okreće stomak" dokazuju da je on znao šta radi kad je u martu 2012. godine izvršio masakr, prenela je agencija AP.

Bejls se na saslušanju u julu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjasnio krivim kako bi izbegao da bude osuđen na smrtnu kaznu, a juče se na sudu izvinio porodicama žrtava i priznao da je ono što je uradio bilo "kukavički".

Američki vodnik, koji je i otac dvoje dece, rekao je juče da bi učinio sve kad bi mogao da poništi ono što se dogodilo 11. marta 2012. u Kandaharu i vrati u život nastradale njihovim porodicama.

On, međutim, nije govorio o pojedinostima vezanim za zločin, kao i šta je tačno uradio tokom tog masakra i zašto je učestvovao.

U optužnici je, međutim, stajalo da je Bejls nešto posle ponoći napustio svoju bazu i ušao u dva obližnja sela, ubijajući meštane, pokazujući nezamislivu brutalnost prema muškarcima, ženi i deci kojima je prerezao vratove iako su ga molili da ih poštedi.

Preživeli su svedočili o svojim fizičkim i emotivnim bolovima, a tokom suđenja se moglo čuti da je Bejls pio alkohol i gledao filmove sa drugim američkim vojnicima u njihovoj bazi uoči upada na selo.

Odbrana je tvrdila da je ispijanje alkohola i upotreba narkotika uticala na Bejlsovo pomanjkanje svesti uoči napada, kao i da on pati od posttraumatskog stresnog poremećaja i od povreda glave.

Masakr avganistanskih civila izazvao je nasilne proteste zbog kojih su SAD privremeno obustavile izvođenje borbenih operacija, a istražiteljima američke vojske trebalo je tri sedmice da dođu na mesto zločina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.