Dovoljno mesta za upis osmaka u srednje škole

Izvor: Mondo, 07.Maj.2016, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dovoljno mesta za upis osmaka u srednje škole

Za oko 70.000 osmaka u Srbiji ima dovoljno mesta u srednjim školama za ovogodišnji upis, podaci su Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  "Obezbeđeno je 77.000 mesta u srednjim školama u Srbiji", rekla je Marija Krneta iz tog ministarstva gostujući na RTS-u.

Prema njenim rečima, ove godine je u ponudi još jedan obrazovni profil - operater izrade nameštaja.

"Ovaj profil se u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << poslednje dve godine formira i obrazuje na zahtev poslodavaca. To znači da oni koji to završe imaju veće šanse da nađu posao. Za medicinske škole kvote za upis su ostale iste, dok će za ekonomske škole biti deset odeljenja manje na nivou Republike", rekla je Krneta.

Rekavši da je nije reč o drastičnom smanjenju broja odeljenja u ekonomskim školama, Krneta je navela da će najuspešniji učenici i dalje upisivati željene škole.

"Jedna od novina ove godine je upisni prag koji je donet da bi se obezbedila uspešnost daljeg školovanja učenika. On važi samo za gimnazije i četvorogodišnje profile. Taj prag je 50 poena za mogućih 100 poena", istakla je ona.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za 70.000 osmaka 77.000 mesta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2016

Za oko 70.000 osmaka u Srbiji ima dovoljno mesta u srednjim školama za ovogodišnji upis, podaci su Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja..."Obezbeđeno je 77.000 mesta u srednjim školama u Srbiji", rekla je Marija Krneta iz tog ministarstva gostujući na RTS-u...Prema njenim rečima,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.