Dovoljno dokaza o krivici

Izvor: RTS, 09.Jan.2011, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dovoljno dokaza o krivici

Tužilaštvo za ratne zločine uložilo je žalbu na odluku sudskog veća o puštanju iz pritvora petorice pripadnika Gnjilanske grupe. Vekarić smatra da je Tužilaštvo iznelo dovoljno dokaza i da optužene čeka" zaslužena kazna".

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je to tužilaštvo uložilo žalbu na odluku sudskog veća o puštanju iz pritvora petorice Albanaca iz Preševa optuženih da su, kao pripadnici Gnjilanske grupe, počinili ratni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zločin na Kosovu.

Vekarić smatra da odluka o puštanju na slobodu ovih ljudi ne znači da nema njihove krivice.

"Jednostavno, radi se o tehničkoj stvari. To ne mora da znači da oni neće biti osuđeni. Ali, sve to ulazi u domen prognoza i licitacija, što ja ne bih voleo da radim", napomenuo je Vekarić.

Vekarić smatra da je Tužilaštvo za ratne zločine "iznelo dovoljno dokaza da presuda Gnjilanskoj grupi bude onakva kakvu očekujemo i da oni očekuju zasluženu kaznu".

"Mi smo, između ostalog i zbog dileme da li će oni baš do kraja poštovati nalog suda da se javljaju policiji i da budu dostupni, uložili žalbu na odluku o njihovom puštanju iz pritvora", rekao je portparol Tužilaštva.

Sudsko veće na čelu sa Snežanom Nikolić Garotić odlučilo je krajem prošle godine, 30. decembra, da se iz pritvora puste Ahmet Hasani, Nazif Hasani, Ferat Hajdari , Kamber Sahiti, Burim Fazliu.

U pritvoru su zadržana još četvorica Albanaca iz Preševa koji su uhapšeni u velikoj akciji specijalnih policijskih snaga 27. decembra 2008. godine.

U optužnici se tvrdi da su oni od juna do decembra 1999. godine, kao pripadnici OVK, mučili, ubijali, silovali i nečovečno postupali prema civilima srpskog i drugog nealbanskog stanovništva.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti ovu grupu, iz koje se, osmorica u bekstvu, da su na teritoriji opštine Gnjilane svirepo ubili najmanje 80 civila, dok su najmanje 153 osobe fizički zlostavljali i mučili, a zatim pustili.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.