Izvor: Blic, 18.Apr.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dotrajale kobalt bombe

Dotrajale kobalt bombe

Posle srčanih, maligne bolesti odnose najviše žrtava u Srbiji. Uzrok su svake pete smrti upozorio je prilikom nedavnog susreta s novinarima prim. dr Nikola Mitrović, direktor Instututa za radiologiju i onkologiju Srbije. Svake godine u Srbiji od njih oboli 30.000 ljudi, a ukupan broj obolelih procenjuje se na 120.000. Kod muškaraca je najčešći rak pluća, debelog creva, želuca i prostate, a kod žena rak dojke, debelog creva, grlića materice i pluća. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zabrinjava podatak, naglasio je dr Mitrović, da su maligne bolesti vodeći uzrok prevremene smrti u populaciji mlađoj od 60 godina.

Sistem onokološke zaštite u Srbiji (prevencija, rano otkrivanje, adekvatno lečenje) čine jedan republički, pet regionalnih centara (Beograd, Niš, Novi Sad, Kragujevac i Kladovo) i 30 onkoloških dispanzera. Međutim, u šest centara trećina instaliranih radioterapijskih uređaja je van pogona, a radioterapijom se, u kombinaciji sa drugim metodama, leči 50-60 odsto pacijenata. Zbog toga je četiri puta više pacijenata po uređaju od predviđenih standarda upozorava prof. dr Ljiljana Radošević-Jelić. Prosečna starost domaće opreme je 12 godina, a to je 'pun radni vek' radioterapijskog uređaja, odnosno dve trećine radnog veka jedne kobalt bombe. 'To utiče na kvalitet i rezultate lečenja', kaže dr Radošević. Z.D.M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.