Dosta je bilo osuđuje izjavu predsednika RIK-a

Izvor: B92, 26.Apr.2016, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dosta je bilo" osuđuje izjavu predsednika RIK-a

Beograd -- Pokret "Dosta je bilo" osudio je izjavu predsednika RIK-a Dejana Đurđevića, koji je naveo da je opozicija "vršila nezapamćen vid pritiska na RIK".

Iz pokreta navode da je Đurđević prekoračio sve granice pristojnog ponašanja i direktno se uključio u političku kampanju premijera i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

"Nedopustivo je da jedan državni činovnik politički komentariše opozicione političare i izjave predsednika RIK-a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavljaju još jedan dokaz da je RIK instrument Vučića za manipulaciju glasovima", piše u saopštenju.

Đurđević je juče na konferenciji za novinare rekao da je ono što se događalo tokom izborne noći nezapamćen vid pritiska na RIK i da je za njega pardoksalno što su pritisak vršili ljudi za koje je prvi put čuo tokom afere o glasanju "Bodrum".

Pokret "Dosta je bilo" sumnja u regularnost izbora i smatra da je brojanje glasova obavljeno neregularno i zato žele da provere sve glasove.

Kako je navedeno, osim masovne kupovine glasova osiromašenih građana kroz pakete sa hranom, prijavljen je i ogroman broj fantomskih stanara koji su dobili pozive za glasanje, ali i pozivanje umrlih.

"Skandalozno je obraćanje Vučića novinarima, u kome je omalovažavao opozicione lidere optužujući ih za krađu izbora koju je sam pripremao. Ovo ukazuje da je moguće da manipulacije glasovima birača još traju. Insistiramo da RIK i PIK što pre završe brojanje glasova i omoguće nam da prekontrolišemo kompletan izborni materijal", piše u saopštenju.

Dodaje se da se rezultat izbora u Vojvodini "kosi sa zdravim razumom" da je Vučić u Vojvodini navodno osvojio više glasova nego u centralnoj Srbiji. Iz pokreta navode da je Vučić na ovim izborima izgubio apsolutnu vlast i da će SNS u parlamentu imati 97 poslanika što je manje nego u sadašnjem sazivu.

"Vučiću su sada za formiranje Vlade neophodni dogovori sa drugim koalicijama i strankama, što mu ranije nije trebalo", ocenjeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.