Dosta je bilo: Evropski sud pravde naložio bankama da obeštete građane zadužene u švajcarcima

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Okt.2019, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dosta je bilo: Evropski sud pravde naložio bankama da obeštete građane zadužene u švajcarcima

Evropski sud pravde doneo je, povodom zahteva suda iz Poljske, presudu o kreditima u švajcarskim francima iz koje proizilazi da nacionalni sudovi ne smeju popunjavati praznine uzrokovane ništavim odredbama ugovora između banaka i građana, saopštio je danas Pokret Dosta je bilo (DJB).

To znači, kako je navedeno u saopštenju, "da je stav Vrhovnog kasacionog suda Srbije da se krediti u švajcarskim francima smatraju kreditima u evrima sa izmišljenom kamatom u suprotnosti sa >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ovom presudom Evropskog suda pravde, a samim tim ne postoji ni osnov da država obešteti banke, kako je to propisano nedavno donetim Zakonom o konverziji".

DJB je podsetio da je mnogo pre donošenja Zakona o konverziji upozoravao državu da je taj zakon protivustavan, da štiti interese banaka na račun države i svih građana.

"Ova presuda potvrđuje upozorenje DJB i ostavlja sumnju da su ljudi iz vrha vlasti u dosluhu sa bankama, očekujući ovakvu odluku Evropskog suda pravde, požurili kako bi teret sa banaka svalili na državu i građane", naveo je ĐB i dodao da iz presude Evropskog suda pravde jasno proizilazi da su "banke dužne u potpunosti obeštetiti prevarene građane koji su se zadužili u švajcarskim francima i da ne postoji osnov da država obeštećuje banke".

DJB  je najavio da će podneti inicijativu Ustavnom sudu za utvrđivanje neustavnosti Zakona o konverziji i pozvao Vladu Srbije da obustavi isplatu obeštećenja bankama iz budžeta "po problematičnom Zakonu o konverziji i da se suštinski, a ne samo deklarativno, pridržava evropskih vrednosti kada treba da zaštiti prava svojih građana".

Zatraženo je da Nacionalna korporaciju za osiguranje stambenih kredita odmah raskine sve ugovore o osiguranju kredita u švajcarskim francima, jer su oni u suprotnosti sa praksom Evropskog suda pravde i ratifikovanim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dosta je bilo: Evropski sud pravde naložio bankama da obeštete gradjane zadužene u švajcarcima

Izvor: Beta, 07.Okt.2019

Evropski sud pravde doneo je, povodom zahteva suda iz Poljske, presudu o kreditima u švajcarskim francima iz koje proizilazi da nacionalni sudovi ne smeju popunjavati praznine uzrokovane ništavim odredbama ugovora izmedju banaka i gradjana, saopštio je danas Pokret Dosta je bilo (DJB).To znači, kako...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.