Došlo vreme za rezidbu voća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2010, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Došlo vreme za rezidbu voća

NOVI SAD - Optimalno je doba godine za rezidbu jabuka, krušaka i šljiva, dok je za kajsije pogodan termin početkom cvetanja, kažu voćari.

Rezidba voćaka, kao jedna od najznačajnijih agrotehničkih mera, sprovodi se u cilju pravilnog obrazovanja krune, regulisane rodnosti, visokog kvaliteta ploda, dugog veka stabla, kao i što manjih oštećenja od biljnih bolesti, štetočina i vremenskih nepogoda.

Sezonski radnici počeli rezidbu na imanju Milana Živanova u Čeneju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji ništa ne radi na svoju ruku - oslanja se na savete stručnjaka.

Stevica Ignjatov, agronom po struci, savetuje da se rezidba obavi nakon analize zemljišta i cvetnih pupoljaka kada se donosi odluka da li će rezidba biti "blaža" ili "oštrija".

Redovnom rezidbom se odstranjuju sve suve ili delimično suve grane, jer se u njima održavaju mnogi paraziti koji prouzrokuju sušenje.

Ponekad je potrebno odstraniti i čitava debla ako se vidi da su bolesna.

Kako kaže Ignjatov, posebnu pažnju bi trebalo obratiti na rezidbu breskve i kajsije.

Vreme rezidbe treba pomeriti što je moguće kasnije, i to ne samo zbog izmrzavanja.

Mesta rezidbe predstavljaju pogodno tle za niz fitopatogenih bakterija i gljiva.

Ukoliko su voćke u periodu mirovanja ili u ranom periodu vegetacije, patogeni koji vrše infekciju su veoma agresivni.

Kada krene vegetacija, voćke su vitalne, daleko brže dolazi do zarastanja i nema mogućnosti da se izvrši infekcija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.