Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2010, 15:11 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Došlo vreme za rezidbu voća
NOVI SAD - Optimalno je doba godine za rezidbu jabuka, krušaka i šljiva, dok je za kajsije pogodan termin početkom cvetanja, kažu voćari.
Rezidba voćaka, kao jedna od najznačajnijih agrotehničkih mera, sprovodi se u cilju pravilnog obrazovanja krune, regulisane rodnosti, visokog kvaliteta ploda, dugog veka stabla, kao i što manjih oštećenja od biljnih bolesti, štetočina i vremenskih nepogoda.
Sezonski radnici počeli rezidbu na imanju Milana Živanova u Čeneju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji ništa ne radi na svoju ruku - oslanja se na savete stručnjaka.
Stevica Ignjatov, agronom po struci, savetuje da se rezidba obavi nakon analize zemljišta i cvetnih pupoljaka kada se donosi odluka da li će rezidba biti "blaža" ili "oštrija".
Redovnom rezidbom se odstranjuju sve suve ili delimično suve grane, jer se u njima održavaju mnogi paraziti koji prouzrokuju sušenje.
Ponekad je potrebno odstraniti i čitava debla ako se vidi da su bolesna.
Kako kaže Ignjatov, posebnu pažnju bi trebalo obratiti na rezidbu breskve i kajsije.
Vreme rezidbe treba pomeriti što je moguće kasnije, i to ne samo zbog izmrzavanja.
Mesta rezidbe predstavljaju pogodno tle za niz fitopatogenih bakterija i gljiva.
Ukoliko su voćke u periodu mirovanja ili u ranom periodu vegetacije, patogeni koji vrše infekciju su veoma agresivni.
Kada krene vegetacija, voćke su vitalne, daleko brže dolazi do zarastanja i nema mogućnosti da se izvrši infekcija.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...