Došlo vreme za ostvarenje snova

Izvor: Politika, 10.Jun.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Došlo vreme za ostvarenje snova

Kolumbija najcenjenija u C grupi. – Grci opet vrebaju iz prikrajka. – Obala Slonovače konačno ima realne šanse da prođe prvi krug. – Japanci najbolji na zbirnoj tabeli

U C grupi nema svetskih šampiona, niti reprezentacija koje su na doasdašnjim mundijalima igrale zapaženije uloge, ali su njeni učesnici dobro rangirani na Fifinoj listi tako da je ona četvrta po jačini. Zajedno su sedam puta osvajali kontinentalna prvenstva, a na svetskim im je veliki uspeh ako „prežive” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nadmetanje po grupama. Na „Zbirnoj tabeli” od 1930. do 2010. ni jedna nije ni među prvih 30 selekcija, pa im je ovo idealna prilika da naprave istorijski rezultat.

I kladionice su prilično sigurne da ovi nacionalni timovi ne mogu u završnicu ni u Brazilu, pa su kvote za trijumf Kolumbije 26, Obale Slonovače i Japana po 126, a za Grčke 251.

Kolumbija, 39. na „Zbirnoj tabeli” iako nije učestvovala na svetskim prvenstvima od 1998, kao osma na Fifinoj listi je favorit za prvo mesto u ovoj grupi. Na prethodna četiri učešća samo je u Italiji 1990. prošla u osminu finala, u kojoj je zahvaljujući fenomenalnom strelcu Rožeu Mili nakon produžetaka poražena od Kameruna s 2:1. Pre 13 godina Kolumbijci su bili prvaci Južne Amerike, a sada među kandidatima za titulu šampiona sveta su na deobi od šestog do osmog mesta sa Engleskom, Francuskom, Italijom i Urugvajem. Plasirali su se kao drugi, sa samo dva boda manje od Argentine. Naslednici legendarnog Karlosa Valderame su imali najbolju odbranu, koja je kapitulirala samo 13 puta na 16 utakmica.

Nažalost, ljubitelji fudbala neće moći da vide najboljeg fudbalera Kolumbije – čudesnog golgetera Radamela Falkaa, koji se ipak nije oporavio od povrede. Selektor Hose Pekerman (64) teška srca je morao da ga precrta sa spiska putnika u Brazil, baš kao i veterane Luisa Pereu i Alda Ramireza, pa mladog Stefana Medinu i napadača brazilskog Fluminenzea Edvina Valensiju.

Oslabljeni sastav procenjen je na oko 190 miliona evra. Najskuplji je vezista Monaka Džejms Rodrigez – 35 miliona, a zbog poznih fudbalskih godina najjevtiniji su golman Farid Mondragon (42) sa 250.000 i Mario Jepes (38) sa 300.000 evra.

Grčka, senzacionalni prvak Starog kontinenta 2004, učestvuje treći put, drugi zaredom. Pre dve decenije u Americi je ubedljivo poražena od Argentine i Bugarske (po 4:0), pa je posle poraza od Nigerije (2:0) otišla kući kao najslabiji od 24 učesnika. U Južnoj Africi je bila 25. Izgubila je od Južne Koreje, pa ponovo Argentine (sa po 2:0), ali je za utehu zabeležila prvu pobedu – protiv Nigerije (2:1) i osvojila prve bodove. Na „Zbirnoj tabeli” od 1930. do 2010. je na 60. mestu.

Heleni su do Brazila stigli najpre kao drugi u G grupi, a zatim su u doigravanju bili bolji od Rumuna (3:1 i 1:1). Portugalac Fernando Santos (59), koji je na klupi debitovao 11. avgusta 2010. protiv naše reprezentacije na stadionu Partizana i golom Salpingidisa u 45. minutu naneo joj istorijski – prvi poraz kod kuće, stvorio je celinu koja igra tvrdo sa malo golova. Zato i ne čudi da su na mundijalskom putu primili samo šest golova u 12 kvalifikacionih mečeva.

Grci vrede oko 80 miliona evra. Defanzivac Borusije iz Dortmunda Sokratis Papastatopulos je procenjen na 15 miliona, a za Vangelisa Morasa treba izdvojiti 700.000 evra. Navijači najviše očekuju od napadača Konstantinosa Mitroglua, dok veliko poštovanje zaslužuju veterani rekorder po broju utakmica za nacionalni tim Jorgos Karagunis, pa Konstantinos Kacuranis, Teofanis Gekas...

Obala Slonovače je učestvovala na poslednja dva takmičenja. U Nemačkoj 2006. sa po 2:1 je izgubila od Argentine i Holandije, a zatim u meču za prestiž savladala Srbiju i Crnu Goru s 3:2, pa su na kraju bili 19. Četiri godine kasnije u Južnoj Africi su bili 17. Bez golova su igrali sa Portugalijom, pa su poraženi od Brazila s 3:1, a na kraju su ubedljivo pobedili Severnu Koreju s 3:0.

Do trećeg uzastopnog učešća šampion Afrike iz 1992. eliminisao je Maroko, Tanzaniju i Gambiju, a zatim u razigravanju i Senegal (3:1 i 1:1). Selektor Sabri Lamuši (42) ima na raspolaganju velike zvezde svetskog fudbala Didijea Drogbu, Jaju i Kolo Turea... Tržišna vrednost „slonova“ je oko 122 miliona evra. Jaja Ture je procenjen na 30 miliona, a mlađani golman Mande Sajuba na 300.000 evra. Dva puta su izgunili od „samuraja“ minimalnim rezultatom, ali su ih 2010. savladali s 2:0.

Japan, četvorostruki prvak Azije Japan (1992, 2000, 2004. i 2011), peti put uzastopno učestvuje na mundijalima. Na „Zbirnoj tabeli“ je 31. U Francuskoj 1998. doživeo je tri poraza (Argentina i Hrvatska po 1:0 i Jamajka 2:1). Osam godina kasnije u Nemačkoj je osvojio bod (Australija 1:3, Hrvatska 0:0 i Brazil 1:4), a u Južnoj Africi je prošao grupu (Kamerun 1:0, Holandija 0:1 i Danska 3:1) i u osmini finala ispao od Paragvaja posle 120 minuta bez golova i slabijeg izvođenja penala 3:5. Koban je bio promašaj Juičija Komana, koji je u trećoj seriji  uzdrmao prečku. Ipak, na kraju deveto mesto moralo je da ih raduje.

„Samuraji“ su na domaćem terenu 2002. bili prvi u H grupi (Belgija 2:2, Rusija 1:0 i Tunis 2:0). Međutim, u osmini finala su „naleteli na minu“ i Mijađiju (Turska 0:1) i završili takmičenje znatno ranije nego što su to želeli.

Do Brazila su došli kao pobednici B grupe Azijskih kvalifikacija ispred Australije, Jordana, Omana i Iraka. Prethodno su se u trećoj rundi malo namučili, pošto su bili drugi iza Uzbekistana, a ispred Severne Koreje i Tadžikistana.

Izabranici Alberta Zakeronija (61) procenjeni su na 98 miliona evra. Po 17 vrede Keisuke Honda i Šinđi Kagava, a Jasujuki Kono i Jošito Okubo.

Đorđe Smiljanić

objavljeno: 11.06.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.