Dosije tražili u čvarcima i kupusu

Izvor: Vesti-online.com, 22.Nov.2013, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dosije tražili u čvarcima i kupusu

Misterija 15 policijskih dosijea kojima je bivši šef tajne policije Radomir Marković navodno zapretio iz zatvora gde služi kaznu od 40 godina i juče je nastavljena, a paralelno teče potraga za materijalom o čijem se sadržaju još nagađa.

Šta krije bivš šef DB: Radomir Marković  

Zabunu u javnosti stvorila je ne samo Markovićeva poruka da će tom dokumentacijom baciti Srbiju na kolena, pa njen demanti, već i negiranje njegove supruge Ivaničice >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da takav materijal poseduje. Iako nekadašnji policijski funkcioneri ovu priču vide samo kao medijsku i šuplju, uveliko se spekuliše o mogućnosti da je supruga nekadašnjeg načelnika DB pohranila dosijea u nekoj od banaka u Švajcarskoj gde živi njena sestra.

 

Spisak saradnika službe?

Bivši obaveštajac DB Božidar Spasić smatra da je u pitanju jednokratna afera kojom bi neko da odvuče pažnju od krupnijih događanja. Dodaje da je smešno govoriti da su to dosijei lidera DOS-a jer je 95 odsto tog materijala poznato i njim se Srbija ne bi mogla ugroziti.

- Ako bi Marković zaista imao neki materijal štetan za zemlju, onda bi eventualno mogao da bude iz 2000. godine o tome koje su ambasade i međunarodne organizacije u Beogradu prisluškivane, kao i neke u susednim zemljama, ali i ko su bili saradnici službe u inostranstvu i okruženju - kaže Spasić.

Potragu za tom dokumentacijom naložio je specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević koji je izdao nalog da se u slučaju pronalaženja spornih tajnih dosijea oni oduzmu od lica koje ih poseduje.

Policija je na srpskoj granici detaljno pretresla Markovićevu svastiku i njenog supruga prilikom njihovog povratka automobilom u Švajcarsku. Proveravana je čak i hrana koju su poneli, kiseli kupus, duvan čvarci i kobasice, ali i medicinska dokumentacija, koju su imali sa sobom. Zbog hajke na porodicu, Ivančici Marković je prekipelo jer, kako tvrdi, nema nikakva dokumenta i, koliko posle 42 godine braka poznaje muža, on nju nikada ne bi uvlačio u takve stvari.

 

- Ako je rekao sve što tvrde, nije za Zabelu (zatvor) nego za "Lazu Lazarevića" (psihijatrijska klinika). Nikada nisam bila upućena u njegove poslove, niti sam videla, a kamoli bila u posedu nekakvih tajnih dosijea - saopštila je ona.

Javnost ne prestaje da nagađa o kakvim je tajnim dokumentima reč. Neki veruju da se radi o kompromitujućim podacima protiv lidera DOS-a i Otpora, a drugi su bliži razmišljanju da je reč o materijalu optužujućem za Srbiju u ratnim 90-im. Ima i sumnji da Marković i njegova supruga blefiraju, a jedan od onih koji je tog mišljenja je Mile Novaković, nekadašnji šef Posebne policijske jedinice Poskok

 

Otvoriti spise DB

Povodom ove enigme poslanica Demohrišćanske stranke Srbije Olgica Batić je podsetila da je njen pokojni otac Vladan Batić podnosio predlog zakona o otvaranju tajnih dosijea nekadašnje Državne bezbednosti, kao da su u sadašnjem sazivu skupštine to učinili poslanici iz DHSS i Srpskog pokreta obnove.

- Otvaranje dosijea iz 90-ih pokazalo bi sva zla tadašnjeg režima i kompromitujuća dela. Opozicioni lideri uključujući Zorana Đinđića i Vuka Draškovića i Vladana Batića tražili su njihovo otvaranje jer su ih pročitali i znali šta piše - rekla je ona.

 

- To je naduvana priča. Verujem da dosijea nisu u njihovom posedu jer da jesu Radomir Marković ne bi ovoliko čekao, već bi ih upotrebio dok je trajao proces protiv njega - kaže za "Vesti" autor knjige "Otmice zemunskog klana" i dodaje da je burna reakcija krenula od Markovićeve supruge koja mu je odana i svih ovih godina dok je u zatvoru.

Sa Novakovićem se slaže i Dobrivoje Radovanović, bivši direktor Instituta za kriminološka istraživanja, koji je protumačio da je više reč o medijskoj, nego o realnoj priči.

- Da je dosijea imao, Marković bi ih upotrebio kada mu je izricana sankcija, a ne posle toliko godina - zaključio je Radovanović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.