Doprinose radnicima ne plaća 50.000 firmi

Izvor: Blic, 27.Dec.2011, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doprinose radnicima ne plaća 50.000 firmi

Poslanici parlamenta u četvrtak bi trebalo da usvoje izmene Zakona o poreskom postupku i administraciji, po kojima bi banke bile u obavezi da od 1. jula 2012. kontrolišu da li poslodavci uplaćuju doprinose i poreze. Time i podaci o poreskim dugovima prestaju da budu službena tajna, jer će Poreska uprava 31. marta na sajtu objaviti i spisak dužnika. I dok iz meseca u mesec raste dug poslodavaca za neuplaćene doprinose koji je dostigao 317 milijardi dinara, banke negoduju smatrajući da one >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne treba da obavljaju posao poreznika.

U Poreskoj upravi kažu za "Blic” da su ove godine kod više od 50.000 preduzetnika i preduzeća otkrili da su obračunavali i isplaćivali zarade, ali da nisu plaćali i doprinose. Koliko je tačan broj zaposlenih kojima poslodavci nisu uplatili dažbine, ne zna se. Nezvanično, reč je o nekoliko stotina hiljada ljudi.

Uprava je podnela 9.000 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a poreska policija više od 1.700 krivičnih prijava za poresku utaju po osnovu neobračunatih poreza i doprinosa. Ova dela ne zastarevaju, tako da će sve prijave biti procesuirane.

Inače, 700 poreskih inspektora u celoj Srbiji zaduženo je za kontrolu preduzetnika i preduzeća.

Činjenica je da u Srbiji oko 40 odsto poslodavaca ne plaća doprinose. Država je do sada zbog neuplaćenih doprinosa tri puta povezivala staž zaposlenima - 2007, 2008. i 2010. godine, za šta je izdvojeno 250 miliona evra. Izmenom propisa, osim što će banke kontrolisati poslodavce, novina je i da će Poreska uprava na svom sajtu kvartalno objavljivati obaveštenje o iznosu poreskog duga svih poreskih obveznika, a što se neće smatrati službenom tajnom.

I dok Poreska uprava pokušava da nađe rešenje kako da natera nerevnosne poslodavcea da uplaćuju doprinose prebacujući taj posao na banke, one su protiv toga.

- Nije banka mesto gde će se kontrolistati uplata doprinosa i poreza na zarade.

Hronologija

2008. - septembar

Dragutin Radosavljević, direktor Poreske uprave Srbije, najavio da bi izmenom Zakona o bankama trebalo obavezati banke da proveravaju da li poslodavci uplaćuju doprinose.

2011. - oktobar

Ministarstvo finansija je prihvatilo predlog Poreske uprave da naplatu doprinosa za PIO ubuduće kontrolišu banke.

2011. - 20. decembar

Premijer najavio da će Vlada predložiti da će banke početi da kontrolišu uplate doprinosa na zarade od marta 2012. i da će to činiti samo banke koje to žele, uz nadoknadu.

2011. - 21. decembar

"Blic” u Ministarstvu finansija saznaje da banke neće dobijati posebnu nadoknadu od države ako se odluče da kontrolišu uplate doprinosa, a to je objašnjeno time da banke već zarađuju obavljajući platni promet.

2011. - 22. decembar

Direktor Poreske uprave najavio da su banke dobile šest meseci da se pripreme za kontrolu naplate poreza i doprinosa, pa će ovaj posao raditi tek od 1. jula sledeće godine, naravno, ako to budu želele.

Sistemski i principijelno, to nije u redu. To je isto kao kada bi Poreska uprava odobravala kredite, a Zavod za statistiku izračunavao kamatne stope. Kako je uopšte moguće da neko godinama isplaćuje zarade a da ne plaća poreze i doprinose? Šta je radila Poreska uprava? Ona ima te podatke, ali šta su do sada preduzeli? - kaže za "Blic” Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Pre deset godina Dugalić je bio član Nacionalnog saveta za obavljanje platnog prometa, tada je platni promet koji se obavljao preko Zavoda za obračun i plaćanje izmešten u banke. Ističe da pre deceniju nije bilo ni nagoveštaja da će banke dobiti obavezu da kontrolišu uplatu doprinosa i poreza.

- Zna se šta je posao Poreske uprave, a šta banaka. Mi smo bili vrlo zatečeni pre dve godine kada je direktor Poreske uprave to nagovestio. Na godišnjoj konferenciji Evropske bankarske federacije u Briselu pitao sam svoje kolege da li njihove banke kontrolišu poslodavce. Naravno da ne, bio je odgovor - kaže Dugalić.

Naš sagovornik kaže da banke ne znaju šta će izmenom Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji biti njihov posao. Do sada nisu dobili nijedan dokument, niti predlog zakona kako bi bili upoznati kako će posao da obavljaju. Ono što znaju je da će od 1. jula 2012. kontrolisati isplatu poreza i doprinosa pre nego što isplate zarade. Na pitanje "Blica” kako će banke naterati poslodavce da uplaćuju doprinose ako to nije uspela Poreska uprava, Dugalić odgovara:

- To je jedno od bitnih pitanja. Ako Poreska uprava nije bila sposobna ili nije htela, kako to onda očekivati od banaka. Predviđeno je da rešenje ne bude obavezujuće za banke. Videćemo koja će od 33 banke preuzeti taj posao. Šta ako polovina reši da ga obavlja, da li to znači da će njihovi klijenti otići kod onih drugih banaka - upozorava Veroljub Dugalić.

Rast dugovanja za neuplaćene doprinose veliki je problem. Najveći za radnike. Prof. dr Ljubomir Madžar za "Blic” ukazuje na to da u Srbiji veliki broj poslodavaca ne izmiruje svoje obaveze jer nemaju novac. Oko 100 milijardu dinara su takozvana nenaplativa potraživanja, jer su preduzeća u stečaju ili su loše privatizovana.

- Međutim, kada one kompanije koje imaju novca zapaze da je moguće opstati i ne plaćanjem poreza, oni prestaju sa plaćanjem - naglašava Madžar.

Time što se na banke prebacuje posao kontrole uplate doprinosa, za ekonomistu Aleksandra Stevanovića je priznanje Poreske uprave da nije u stanju da obavlja svoj posao kako treba.

- U slučaju da se kod primene propisa bude insistiralo da nema isplate zarade ukoliko nisu uplaćeni doprinosi, možemo da očekujemo da će veliki broj firmi od 1. jula otići u blokadu.

Zaposleni mogu da provere poslodavce

Zaposleni u Srbiji mogu da provere da li im njihov poslodavac uplaćuje doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje, i to koristeći pretraživač za uplatu doprinosa na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Potrebno je da u polje „Broj ZK” upišete broj svoje zdravstvene knjižice koji se nalazi na prednjoj strani, ispod bar-koda, a u polje „LBO” svoj LBO, koji se, takođe, nalazi na prednjoj strani. Pritiskom na polje „Pokrenite pretragu” prikazaće se rezultati pretrage.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.