Donorstvo spašava živote

Izvor: RTS, 01.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donorstvo spašava živote

Transplantacijom organa godišnje se spasi oko deset hiljada ljudskih života. S tuđim organima u svom organizmu živi više stotina hiljada ljudi.

Svakih 13 minuta, u svetu umre jedna osoba koja ne doživi operaciju za transplantaciju organa, kojom se godišnje spasi blizu deset hiljada ljudskih života.

Pedesetpetogodišnji Milutin Marjanović, iz Beograda, do skoro je bio jedan od četiri hiljade bolesnika koji je dijalizom nadoknađivao funkciju bubrega.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Od prošle nedelje, ne mora tri puta nedeljno da ide na terapiju, jer mu je presađen zdrav bubreg.

Porodica jedne mlade osobe koja je nastradala, pošto je utvrđena moždana smrt, dala je saglasnost da se uzmu organi za transplantaciju i tako spase nekoliko života.

Drugi bubreg presađen je četrdesetpetogodišnjoj Verici Cvetković, iz Beograda.

Presađivanjem organa jednog preminulog donatora moći će da se spase 25 ljudi. Organi se uzimaju po strogo utvrćenoj proceduri, pri čemu postoje jasni kriterijumi i za utvrćivanje moždane smrti.

Tročlanu komisiju čine neurohirurg, neurolog i anesteziolog i potpuno su nezavisni od tima za transplantaciju.

Pored kliničkog utvrđivanja moždane smrti, uobičajenog u većini zemalja, kod nas se primenjuju i dodatni pregledi.

Jasno su definisni i kriterijumi za izbor pacijenta kojem će biti presađen organ.

Da podsetimo, u Srbiji na transplantaciju vitalnih organa čeka, gotovo, dve hiljade ljudi, a od toga, dvadesetčetvoro dece je na listi za transplantaciju bubrega.

Srbija je na poslednjem mestu u Evropi po broju urađenih translantacija, a prosek čekanja na tu intervenciju je između 7 i 10 godina, što mnogi pacijenti ne dožive.

Ukoliko i Vi želite da postanete donator, možete se javiti:

Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu na telefon: 011 367 07 84,

Kliničkom Centru u Novom Sadu, telefon: 021 520 141 i

Kliničkom Centru u Nišu, telefon: 018 231/057 ili 018 530 856.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.