Doneta odluka da li će Predsedništvo BiH priznati nezavisnost Kosova

Izvor: B92, 15.Okt.2020, 16:45

Doneta odluka da li će Predsedništvo BiH priznati nezavisnost Kosova

Predsedništvo BiH na današnjoj sednici nije priznalo samoproglašeno Kosovo, prenela je Srna.

Prema nezvaničnim saznanjima Srne, članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, zajedno sa srpskim članom Predsedništva Miloradom Dodikom, glasali su protiv priznanja samoproglašenog Kosova.

Komšić je ranije tražio da se ova tačka uvrsti na dnevni red, obrazloživši je potrebom da treba poštovati volju Albanaca na Kosovu, kao i da je, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako je rekao, nezavisnost samoproglašenog Kosova faktičko stanje.

Dodik je 17. septembra na sednici Predsedništva glasao protiv priznanja samoproglašenog Kosova, te najavio da će na tom pitanju pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog intresa.

"Formalno-pravno BiH je danas donela zvaničnu odluku o nepriznavanju Kosova i to je jako značajno", rekao je Dodik.

Predsedništvo BiH je 17. septembra prvi put glasalo o stavu Bosne i Hercegovine o statusu Kosova i tada su za priznanje nezavisnosti glasali Komšić i Džaferović, dok je Dodik bio protiv.

Tada je dogovoreno da se ide u drugi krug glasanja na sledećoj sednici, koja je održana danas.

Dodik je tada kazao da će on, ako rezultat glasanja ponovo bude dva naprema jedan, staviti veto na odluku i tražiti izjašnjavanje o priznavanju Kosova u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Na ovaj način priča o priznavanju Kosova je završena i neće se o njoj raspravljati u parlamentu RS.

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je posle sednice tog tela da priznanje kosovske nezavisnosti nije bilo na dnevnom redu današnje sednice Predsedništva.

''Ja danas nisam stavio tu tačku dnevnog reda u pozivu, potpuno je jasno da priznanja Kosova od Bosne i Hercegovine nema dok ne bude konsenzusa. Potpuno je izvesno da Bosna i Hercegovina neće na kraju doneti takvu odluku. Gospodin Dodik je insistirao da bude na dnevnom redu, a Komšić je tražio da se njegova inicijativa povuče", rekao je Džaferović, prenela je sarajevska N1 tv.

Ali Dodik je, kaže, tažio da se ipak glasa.

"Na kraju je gospodin Dodik glasao protiv, a gospodin Komšić i ja nikako nismo glasali'', navodi Džaferović i ponavlja da kao predsedavajući tu tačku nije ni stavio na dnevni red današnje sednice.

Džaferović ističe da priznanja kosovske nezavisnosti od BiH svakako neće biti dok o tom pitanju ne bude postignut konsenzus.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.