Donacija Japana za škole, domove zdravlja...

Izvor: Press, 22.Dec.2015, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donacija Japana za škole, domove zdravlja...

Ambasada Japana u Srbiji uručila je danas donaciju u iznosu od 459.016 evra za domove zdravlja u Merošini i Malom Crniću, osnovne škole u Tutinu i Kuršumliji, JKP Senta, Dom za smeštaj odraslih lica Kulina i Savez slepih Srbije.
          Ugovore je potpisao ambasador Japana Đuići Takahara sa predstavnicima domova zdravlja, škola, preduzeća i socijalnih ustanova, a cilj donacije je podrška >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << unapređenju zdravstvene zaštite, obrazovanja, zaštite životne sredine i socikjalne zaštite.
"Projekti koji su nas ujedinili danas realizovaće se programom direktne podrške lokalnim zajednicima i nevladinim organizacijama", poručio je Takahara dodajući da je od 1999. godine oko 180 projekata tog tipa sprovedeno u Srbiji, uglavnom u zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj i zaštiti životne sredine.
Podsećajući da su danas potpisani ugovori za sedam projekata, on je naveo da je program namenjen brzoj mobilizaciji novčanih sredstava za sprovođenje projekata da bi se hitro ostvarila dobrobit za lokalno stanovništvo, iako su sredstva po pojedinačnom projektu ograničena.  
Takahara je istakao da će projekti u oblasti zdravstva obezbediti ambulantna vozila i medicinsku opremu za dva Doma zdravlja sa ciljem da podignu nivo pružanja zdravstvenih usluga.
Kako je rekao, što se tiče projekta za obrazovanje, renoviranjem dve osnovne škole, predviđeno je stvaranje boljih uslova za učenje, dok će u oblasti zaštite životne sredine, zamena starog kamiona za odvoženje smeća, novi poboljšati javnu higijenu u opštini.
On je naveo i da projekti u oblasti društvene zaštite treba da podstaknu aktivniji život ljudi sa invaliditetom i smetnjama tako što će obezbediti Brajeve štampače i sličnu opremu, ali i rampe za invalidska kolica u Domu.
"Nadam se da će veze između sedam opština u kojima će projekti biti realizovani i Japana biti dodatno ojačane", rekao je Takahara.
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić zahvalio se japanskom narodu i vladi kako na današnjoj donaciji, tako i na svim dosadašnjim aktivnostima po pitanju donacija na unapređenju humanitarne, razvojne i tehničke pomoći u Srbiji.
On je naveo da je današnjom donacijom u domenu zdravstva, kroz opremanje dva doma zdravlja, izdvojeno ukupno 120.000 evra za nabavku ultrazvučnog aparata, ambulatnih vozila, autoklava i seta opreme za fizikalnu medicinu.
Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević zahvalio se vladi i narodu Japana na pomoći važnim ustanovama u sistemu socijalne zaštite Srbije.
On je podsetio da je Japan svojim donacijama pomogao i u rešavanju  migrantske krize, ali prošle godine i nakon poplava koje su pogodile Srbiju.


Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.