Domperidon može da izazove srčane poremećaje

Izvor: Blic, 22.Maj.2014, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domperidon može da izazove srčane poremećaje

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) obavestila je lekare i javnost da lek domperidon, koji se koristi za ublažavanje simptoma mučnine i povraćanja, može izazvati neželjene kardiološke reakcije.

Agencija za lekove je reagovala odmah nakon upozorenja koje je stiglo iz Evropske agencije za lekove (EMA).

"U postupku ponovne procene, koji je pokrenut zbog prijavljivanja kardioloških neželjenih reakcija, potvrđeno je malo povećanje rizika od ozbiljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poremećaja srca", navodi u pisanoj izjavi portparol ALIMS-a Aleksandar Tucović.

Tucović objašnjava da je veći rizik primećen kod pacijenata starijih od 60 godina, odraslih koji primenjuju domperidon u dnevnim dozama većim od 30 mg, kao i kod pacijenata koji istovremeno sa domperidonom primenjuju lekove koji produžavaju QT interval ili lekove koji su CYP3A4 inhibitori.

U ALIMS-u kažu da je EMA dala nove preporuke o terapijskoj primeni domperidona, a to podrazumeva da se primena domperidona ograničava na ublažavanje simptoma mučnine i povraćanja, da treba primenjivati najmanje efikasne doze u najkraćem mogućem periodu.

Terapija ne treba da traje duže od sedam dana, a kako navode iz ALIMS-a, pacijentima koji trenutno primenjuju domperidon treba na sledećoj rutinskoj kontroli dati savet o nastavku terapije, promeni doze ili prekidu terapije.

"Primena domperidona kontraindikovana je kod osoba koje imaju poremećaje provodljivosti srca, bolest srca kao što je kongestivna srčana insuficijencija, kao i kod pacijenata koji primenjuju neke druge lekove ili imaju teška oštećenja jetre", navodi Tucović.

On kaže da preporučuju za odrasle i adolescente starije od 12 godina i telesne mase 35 kilograma ili više, maksimalna dnevna doza od 30 mg, dok tablete nisu pogodne za primenu kod dece mlađe od 12 godina i telesne mase manje od 35 kilograma.

Tucović sugeriše da pacijente treba posavetovati da domperidon treba primenjivati samo u kratkom vremenskom periodu za terapiju mučnine i povraćanja i ukoliko postoji bilo kakav problem sa srcem treba se konsultovati sa lekarom.

Tucović navodi da je u Srbiji odobren i nalazi se u prometu jedan lek koji sadrži domperidon, a to je "Gastroperidon" od 10 miligrama i u toku je postupak obnove dozvole za taj lek u okviru kojeg će nove preporuke o terapijskoj primeni domperidona biti adekvatno implementirane u informacije o leku.

Nacionalnom centru za farmakovigilancu ALIMS-a nije prijavljen nijedan slučaj kardioloških neželjenih reakcija na lek Gastroperidon sa teritorije Srbije.

Domperidon deluje tako što ubrzava prolaz hrane kroz digestivni trakt, poboljšava pokretljivost želuca i dvanaestopalačnog creva i sprečava vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak.

Kod odraslih domperidon se primenjuje za ublažavanje ili zaustavljanje simptoma mučnine i povraćanja, osećaja punoće u želucu i gornjem delu stomaka posle obroka i vraćanja (refluksa) želudačnog sadržaja. Kod dece starije od 12 godina i telesne mase 35 kilograma ili više, domperidon se primenjuje za ublažavanje simptoma mučnine i povraćanja.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Domperidon može da izazove srčane smetnje

Izvor: RTS, 22.Maj.2014

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) obavestila je lekare i javnost da lek domperidon, koji se koristi za ublažavanje simptoma mučnine i povraćanja, može izazvati neželjene kardiološke reakcije...Agencija za lekove je reagovala odmah nakon upozorenja koje je stiglo iz Evropske agencije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.