Domovi zdravlja radiće sat duže

Izvor: Blic, 05.Okt.2011, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domovi zdravlja radiće sat duže

Domovi zdravlja u Beogradu, kliničko-bolnički centri i zavodi za zaštitu zdravlja produžiće radno vreme do 20 sati u najkraćem roku, verovatno već nakon prve sledeće sednice Skupštine grada. Sekretarijat za zdravstvo je poslao konkretan predlog koji je prihvaćen, pa je samo pitanje vremena kada će sve zdravstvene ustanove pod ingerencijom Grada produžiti radno vreme.

Čini se da će ova najnovija inicijativa konačno i zaživeti u praksi, jer je prethodnih nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokušaja propalo, delom i zbog otpora sindikata u zdravstvu.

Ovim novim predlogom predviđeno je da prva smena traje od 7 do 13.30 sati, a druga od 13.30 do 20 sati.

Prema rečima gradskog sekretara za zdravstvo prof. dr Zorana Blagojevića, ove promene se uvode da bi bilo bolje pacijentima, ali i da bi lekari imali radnu nedelju od 40 sati.

Obaveza Grada kao osnivača je da to uredi, a da li će se pregledi zakazivati i kada će biti propisano vreme prvog i poslednjeg pregleda u smeni, ostalo je da odluče direktori ustanova.

- Skupštini grada poslali smo predlog o radnom vremenu koji zadovoljava sve propise i zakonske procedure i taj predlog je prihvaćen kao opravdan. On predviđa da sve ustanove u gradskoj nadležnosti primaju pacijente radnim danima od 7 do 20 sati, a vikendom od 8 do 18 sati - kaže za "Blic” dr Blagojević, i tvrdi da će se dobrom organizacijom prevazići i problem manjka ordinacija i eventualna preklapanja lekara.

Dr Nevenka Dimitrijević iz Saveza sindikata lekara i farmaceuta Srbije nema primedbe na novi predlog oko radnog vremena i kaže da će lekari iz domova zdravlja deo produžetka radnog vremena iskoristiti za kućne posete pacijentima, što trenutno rade van radnog vremena.

I pre ovih zvaničnih najava neke ustanove su već uvele radno vreme do 20 sati.

Tako je, primera radi, u Domu zdravlja "Savski venac” i u Studentskoj poliklinici.

Prema rečima direktorke DZ "Savski venac” dr Vesne Vujičić, pregledi se zakazuju, a prvi zakazani pregled na opštoj medicini je u 7.15, poslednji u 19.15. Nakon tog vremena lekari sređuju administraciju i pišu recepte.

U Gradskom sekretarijatu za zdravstvo se nadaju da će sat vremena duže radno vreme umanjiti sve češće žalbe na sve kraće radno vreme lekara i produžene pauze.

Neki rade malo, neki su savesni

Postoji računica da većina lekara u domovima zdravlja trenutno radi samo oko četiri sata po smeni. Mahom niko ne počne pre 7.30, već u devet je pauza, pa onda rade do 12.30 i tada prestaju da primaju knjižice.

Dr Nevenka Dimitrijević oštro protestuje protiv ovakve računice i ističe da velika većina njenih kolega doktorski posao rade kvalitetno i savesno.

Produženje radnog vremena je i način da se izađe u susret pacijentima koji imaju radno vreme do 17 ili 18 sati, pa ne mogu da stignu do lekara. Novo radno vreme bi trebalo i da iskoreni dosadašnju omraženu praksu da lekari ne primaju knjižice već oko 18 sati.

Produženje radnog vremena sada se čini izvesnim, ali da nema dovoljno ordinacija svesni su i u Ministarstvu zdravlja.

Zato je i fizički nemoguće da lekari rade od sedam do 15 sati u prvoj smeni, što bi bilo optimalno. Zato se radno vreme preraspodeljuje i na subote i nedelje.

Pacijentima se ova novina svakako sviđa, posebno onima koji rade do 18 sati i duže. Maja Radovanović (30) sa Palilule kaže da teško uspeva da stigne na pregled kod izabranog lekara zato što nikad ne zna kada će završiti sa poslom, a nekoliko puta joj se desilo kada stigne oko 18.30 u dom zdravlja da je ne prime.

- Bila sam do sada u nekoliko domova zdravlja, u zavisnosti od toga gde mi je bio posao. Uvek je ista priča. Već u šest sati doktori ne primaju nikog, pa makar čekaonica bila i prazna. Nadam se da će ta praksa da se promeni ovom novinom - kaže Maja Radovanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.